Op een mooie ochtend besloot ik al snel om nog eens te gaan wandelen in Zichem. In het verleden ben ik al eens gaan wandelen in het Demerbroeken natuurgebied. Deze keer koos ik er voor om zelf een route uit te stippelen. Dat vind ik persoonlijk altijd wat leuker. Zo is elke wandeling dan ook een enorme verrassing. Deze keer was het dus de beurt aan Zichem, een dorp dat in de provincie Vlaams-Brabant ligt. In deze blogpost vind je meer info over de wandeling, startplaats en de gpx file.

Deze keer starten we op de parking tegenover de water Molen in Zichem.

Wist je dat de water molen nu dient als dokterspraktijk. Ik moet zeggen het is wel raar om daar een dokterspraktijk in te zien. Van daaruit vertrek ik richting het Marktplein en de Sint-Eustachius kerk. Onderweg zie je zeker genoeg bezienswaardigheden. Op een gegeven moment draaien we links af naar een steegje. In de verte zie je al een prachtig uitzicht van de Maagdentoren. Daarna wandel je verder op de brug richting de mooie natuur van Zichem.

Tijdens het wandelen kan je genieten van prachtige uitzichten.

De hele weg wandel je op holle wegen, asfalt en dat in een prachtige omgeving. De weg naar knooppunt 383 kan een beetje verwarrend zijn. Maar je wandelt verder langs weien en prachtige uitzichten. In de verte zie je al het voetbalplein. Wandel je daar langs? Dan zit je op de juiste wandelroute.

Daarna wandel je verder langs landbouwakkers. Het was er op een zondag wel een beetje druk. Maar halverwege de route viel het heel goed mee. Zo zag ik in de verte de basiliek van Scherpenheuvel. Als je mijn route een beetje anders uitstippelt, kan je zo richting de basiliek wandelen.

Je wandelt verder met op de achtergrond de vele landbouwakkers.

Deze landbouwakkers zijn een prachtig decor tijdens de wandeling. Ik volg één van de laatste knooppunten en zo wandel ik naar beneden. Als je bovenstaat dan lijkt het enorm diep. Maar dat is het zeker niet. Het is wel een leuke helling voor de kuitjes en de voeten. De ideale training om te doen in de ochtend.

Heel veel bezienswaardigheden.

Tot slot wandelen we richting het dorp, zien we de mooie kerk en zo komt er ook weer een einde aan deze prachtige wandeling. Wist je dat Zichem verkozen is tot één van de mooiste dorpjes van Vlaams Brabant? Ik wist het ook niet hoor. Maar ik snap die keuze wel. Het is er zo rustgevend, prachtige natuur en heel veel bezienswaardigheden. Zoals bijvoorbeeld de water molen, het marktplein en het witpeerd. Maar ook het vroegere tolhuis en het uitzicht van de Basiliek Scherpenheuvel.

Waar kan je iets drinken of eten tijdens de wandeling in Zichem?

 • Oep De Met (Café) – Markt 18 te Zichem.
 • Heren van Zichem (Café) – Markt 39 te Zichem. – Honden toegelaten, rolstoelvriendelijk.
 • Café Central (Eet Café) – Markt 8 te Zichem.
 • De vrolijke vrienden (Café) – Pater Richard Van De Wouwerstraat 7 te Zichem.
 • Hof van Zichem – Ernest Claesstraat 67 te Zichem – Wijkt een beetje af van de wandelroute.

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Markt, Zichem. Dichtbij de watermolen. Blauwe schijf leggen.
Parking:Er is parking, blauwe schijf leggen. Anders krijg je een boete.
Route:Eigen route. Volg de gpx file. Of je volgt één van de bestaande wandelroutes. Knooppunten: 135-134- 208-138- 383-139-140-136-375-135.
Afstand:Je wandelt een 4,60km.
Horeca:Ja, zie hierboven.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must bij regenweer.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_Zichem_2020-06-01_08-39-22.GPX

Wat vond ik zelf van de wandeling in Zichem?

Deze wandeling was zo rustgevend voor mij zelf. Ik hou enorm veel van het platteland. Ondanks dat je eerst wandelt door het dorpje Zichem, op asfalt en bezienswaardigheden ziet zoals bijvoorbeeld de Maagdentoren. Om daarna langs de landbouwakkers te wandelen. Ja die afwisseling vond ik zalig om te doen. Dat heb je ergens ook nodig om je hoofd leeg te maken. Ondanks dat deze wandeling maar een afstand heeft van 4,60km, is dit echt aanrader. Genoeg afwisseling voor iedere wandelaar.

Ben jij er al eens gaan wandelen?

Foto’s zijn helaas gemaakt met mijn gsm. Iets mindere kwaliteit.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

15 Reacties

 1. Hier ben ik nog niet geweest.
  Ik vind de watermolen ontzettend mooi. Echt iets om mooie foto’s van te maken.
  Echt wel een wandeling om op het lijstje te zetten!
  Bedankt voor deze geweldige tip!

 2. Linda schrijft 't op Reply

  Wat een leuke wandeltip, eerlijk gezegd ken ik de plek niet, maar het plaatje met de toren en het platteland landschap ziet er ontspannen uit.

 3. Gea Scholtens Reply

  Wat een prachtige omgeving is dit! Heel mooi en goede tip

 4. Frederique Reply

  Wat een mooie toren zegt, ik houd van wandelingen die natuur en cultuur combineren.

 5. Bijzonder als je gaat wandelen dat je dan ook bewust bezig bent met de omgeving. Zo kwam ik eens erachter dat er een oude bunker stond in de bossen bij mij in de buurt. Direct op Google en interessante weetjes ontdekt.

 6. Bijzonder dat er nu een dokterspraktijk in de watertoren zit. Zelf loop ik het liefst in de natuur, maar een plaatsje om bij te komen (en eventueel een terras of ijssalon) zijn op zo’n zonnige dag een fijne plek om af te sluiten.

 7. wat leuk en wat een mooie omgeving. ik hou ook van wandelen

 8. Moet je dan nog ver rijden voordat je bij de wandelroute bent? Dat houdt mij soms tegen om elders te gaan wandelen dan rondom mijn huis.

  • Hangt van de wandelplaats af, soms 30 minuten, soms wat langer. Maar wandelen is mijn hobby.

 9. Een prachtige omgeving zo aan je fotos te zien. Het is inderdaad geen schokkende afstand om te wandelen maar er is voldoende te zien daar. Zeker op een mooie zonnige lente dag.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.