Het prachtig natuurgebied Wijvenheide ligt in Zonhoven en vlak bij Heusden-Zolder. Op een mooie dag besloot ik om nog eens te wandeling in dit natuurgebied. Rond het gebied vind je voornamelijk prachtige vijvers, zie je adembenemende uitzichten. Ik neem je alvast mee naar de leukste plekjes van deze wandeling.

De rode route van 9km.

Wijvenheide

Je parkeert het beste bij de parking Heidestrand. Een ruime parking, die bij regenweer wel een beetje drassig kan zijn. Vlakbij de parking vind je het wandelplannetje. Je kan er kiezen uit drie wandelroutes. De oranje route van 5,20km, de rode route van 9,8km of de gele route van 12km. Je kan er trouwens op verschillende plaatsen starten. Waar je nog andere wandelingen vindt. Tijdens het wandelen kan je ook de blauwe route combineren met de andere wandelroutes. Zo kan je er perfect meer dan 12km wandelen rond de prachtige vijvers en de omgeving van Zonhoven. Ik koos voor de rode route van 9km.

De verbindingsroute:

Je vertrekt op de parking Heidestrand via de verbindingsroute. Deze verbindingsroute word aangeduid door een kruisje (x). Na ongeveer 800 meter beland je op de verschillende routes. Ik koos uiteraard voor de rode wandelroute. Maar je kan de routes ook links of rechts starten. Oei dat was een moeilijke keuze natuurlijk. Tot als ik aan de linkerkant de prachtige kijktoren zag. Ik kan je aanraden om deze in de ochtend te bezoeken. Dan is er helemaal geen volk, zalig gewoon die rust. Net wat je nodig hebt. Na een paar meter wandelen zie je de kijktoren en de vijvers.

De uitkijktoren.

Het pad naar de uitkijktoren is een gewoon wandelpad, geen asfalt. Daarna beklim je de hoge uitkijktoren. Een adembenemende uitkijktoren die je een panoramisch gevoel geeft als je boven bent. Na heel veel trappen, 15 meter hoog kijk je uit op de vijvers. Zie je de vogels vliegen zoals bijvoorbeeld een reiger. Maar je ziet er ook de prachtige natuur. Deze uitkijktoren is echt een aanrader. Tijdens de wandeling moet je deze gewoon bezichtigen. Je krijgt er bovenaan een rustgevend gevoel. Ik voelde mij helemaal zen. Dat gevoel heb ik soms nodig als mijn hoofd weer overloopt. En dan helpt zo een uitzicht. Je wordt er gewoon rustig van, ideaal als je even wilt ontstressen van het dagelijks leven.

Wat zie je tijdens het wandelen?

Je wandelt tijdens de wandeling op een begaanbaar wandelpad. Tijdens natte periodes zijn laarzen of stevige wandelschoenen wel een must. Onderweg passeer je elzenbroekbossen, moeras gebieden met prachtige bomen. De vele reigers die je ziet aan de verschillende vijvers. De vijvers met de eenden en zwanen er op. Maar ook lelies in het water, die helaas nu niet meer bloeien. Als je geluk hebt zie je er in de herfst ook een paar paddenstoelen.

Wijvenheide

Nog meer uitkijkpunten.

Verschillende uitkijkpunten waar je nog meer kan zien van de vijvers en de dieren die er rond vliegen of zwemmen. Prachtige uitzichten waar je even stil van wordt tijdens het wandelen. Helaas ben ik er nog geen ijsvogel tegen gekomen. Maar deze zouden er wel rond vliegen. Dit natuurgebied is een broeigebied voor 100 verschillende vogelsoorten. Zo zag ik er een roodborstje vliegen, hoorde ik een specht. Kortom deze wandeling heeft heel wat unieks en is een aanrader om te doen in elk seizoen. Ben jij er al geweest? Wat vond je er zelf van?

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische info:

Startplaats:Gps: Zwanenstraat 105, Zonhoven. Ruime parking. Meer info over deze wandeling vind je hier.
Route:Bewegwijzerde rode route. Je volgt het rode driehoekje.
Afstand:Ongeveer 9,8km.
Horeca:Horeca aanwezig bij het recreatie park.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Draag stevige wandelschoenen en bij drassig weer regenlaarzen.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.