Gisteren besloot ik om te gaan wandelen in Zelem. Je hebt heel veel verschillende wandeling in Zelem en deze wordt helaas al eens vergeten. Deze start aan het Sint-Jansbergklooster en niet aan de Pastorie. In deze blogpost kom je meer te weten over de wandeling en de omgeving van de Wandeling Kartuizerspatiamentum.

Gisteren was het heerlijk weer om te gaan wandelen. Deze keer koos ik eens voor een andere wandeling in Zelem. Deze wandeling neemt je mee langs het Sint-Jansberg klooster en de mooiste plekjes van Zelem.

De Kartuizerspatiamentum wandeling.

Vroeger was het heel belangrijk voor de Kartuizers om wekelijks een zware wandeltocht te maken. Dit noemde ze ook wel eens het Spatiamentum. Dit vond ik zelf wel een interessant weetje over deze wandeling. Maar goed ik dwaal even af van de wandeling. Je hebt trouwens 2 wandelingen. Een gele van 1,5km en de oranje wandeling van 5km.

Het Sint-Jansberg klooster.

De wandeling neemt je mee langs verschillende bezienswaardigheden. Zo zie je als eerste het klooster. Ik vind het een prachtig gebouw. Het klooster werd trouwens gesticht in het jaar 1329. Het gebouw ligt tegen een heuvel van de omgeving van de Sint-Jansberg.

Op de op rit laan zie ik opeens de prachtige kapel van onze Lieve vrouw ten Onrust. Rond de kapel zag ik een paar weien, bomen en heel veel schapen. De schapen staan in de wei en kwamen naar mij toe. Dat was wel een heel leuk zicht.

Op zoek naar het oranje bolletje…

Na de kapel wandelde ik richting de straat maar toen liep het even mis. Ik vond geen pijltje meer. Ik zag wel een bolletje vlak bij het kleine kapelletje. Maar geen links of rechts. Ik liep dus rechtdoor in plaats van naar links te draaien richting het Sint-Jansberg bos. Normaal volg je zo de wandeling. Maar dit had ik pas door op het einde van de wandeling.

Door rechtdoor te wandelen. Kon ik eigenlijk de wandeling omgekeerd doen. Maar ik volgde op eens een klein stukje van het rode pijltje. Dus een andere wandelroute. Zo kwam ik terecht tegenover de Sint-Jansberg uit. Ik stak de straat over en wandelde richting de prachtige berg.

Sint-Jansberg bos.

Van zodra je dit gebied betreed waan je je in een prachtige omgeving. Boordevol prachtige bomen van verschillende leeftijden. De bomen zijn omringd door landbouwakkers. Je ziet er de mooiste uitzichten. Het kan er wel een beetje modderig zijn maar dat maakt het net wat avontuurlijker. Het bos is niet zo heel groot maar wel een prachtige troef voor deze wandeling.

Het Rotbroek een prachtig stukje natuur.

Rotbroek

Het Rotbroek is het overgangsgebied tussen de Vallei van de zwarte beek, het Zwart water en de Demervallei. Een prachtig maar nattig gebied om in te wandelen. Vooral in de winter kan het er wel eens modderig en nat zijn. Het natuurgebied bestaat uit graslanden, bosjes en vijvertjes maar nog vele meer. Sinds kort heeft het natuurgebied Rotbroek een nieuwe wandelbrug gekregen en een nieuwe wandeling van 9,2km. Ik heb deze wandeling nog niet gedaan maar dat komt nog wel.

Andere bezienswaardigheden.

Je ziet trouwens nog vele meer bezienswaardigheden zoals de oude vijvers, Hoeve oude Pastorij, Bruggetje Fischbach en nog vele meer. Voor iedere wandelaar is er wel iets leuk om te zien. Ik heb echt genoten van de verschillende bezienswaardigheden.

Praktische tips:

 • Startplaats: Sint-Jansbergstraat 9 in Zelem. Je start aan aan het Sint-Jansbergklooster.
 • Parking: Er is een parking aan het Sint-Jansbergklooster.
 • Bewegwijzering: Oranje bol, bewegwijzerd. Maar niet zo goed aangeduid.
 • Wandelplannetje: Het wandelplannetje kan je hier downloaden. Maar je vindt er ook één aan de start van de wandeling.
 • Handige tip: Draag stevige wandelschoenen of botten. Het kan er nogal modderig zijn.
 • Rolstoel toegankelijk: Helaas niet.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanne_Lespoix_2021-01-10_10-37-33.GPX

Ook heel leuk:

 • In Zelem heb je trouwens nog meerdere wandelingen. Zo kan je starten aan de pastorie. Je hebt er een groene wandeling van 2km, een oranje wandeling van 4,70km en de blauwe wandeling van 3,70km. Maar ook een rode wandeling van 8km.De oranje en rode wandeling zijn zeker een aanrader. In het verleden heb ik deze al eens bewandeld. Het kan er wel eens modderig of glad zijn. Wandelschoenen is zeker een must!
 • Als je een stukje verder rijdt kan je trouwens heerlijk wandelen in Meldert. Je kan er wandelen aan de Venusberg. Ik schreef er ook een blogpost over. Je vindt hier meer info over die wandeling.

Wat vond ik zelf van de Wandeling Kartuizerspatiamentum?

Deze wandeling was een hele belevenis op zich. Zo moest ik regelmatig zoeken naar het oranje bolletje. Gelukkig ben ik maar 1 keer verkeerd gelopen en dat vond ik eigenlijk niet zo heel erg. Zo kwam ik langs een verrassend wandelpad. Ik vond het wel jammer dat er weinig paaltjes waren. Maar ondanks de paaltjes vond ik het een prachtige en verrassende Wandeling Kartuizerspatiamentum. Deze wandeling neemt je mee langs de prachtigste bezienswaardigheden, uitzichten, natuurgebieden en nog vele meer. Deze wandeling is dan ook echt een aanrader. Ben jij er al gaan wandelen?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

4 Reacties

 1. VAN BRIEL HENRI Reply

  Dinsdag daar gaan wandelen. Ben in voorbereiding op onze wandeltocht eind maart en hoop daar ook te gaan wandelen. Momenteel is het Rotbroek echter afgesloten door het vele water. Ben er toch doorgewandeld maar tot aan de enkels er in. Hopelijk droogt het snel op.

  • Hoi Henri, oei dat kan daar al eens gebeuren. Oei dan staat het heel hoog.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.