De afgelopen jaren ben ik al eens gaan wandelen in Dassenaarde. Het is een prachtig natuurgebied van ongeveer tussen de 50 en 100 hectare groot. Waar je lange wandelingen kan maken. Ik stippelde er zelf een hele leuke wandeling uit. In deze blogpost vertel ik je meer over de wandeling en het natuurgebied Dassenaarde.

Vertrek aan de Kiewithoeve.

Je vertrekt recht tegen over de Kiewithoeve. Waar je het wandelplannetje vindt. Er zijn ook bewegwijzerde routes. De rode wandelroute van 9km heb ik een paar jaar geleden al eens gedaan. Dat vond ik zelf een hele leuke wandelroute. Je hebt er ook 2 korte wandelroutes. De groene wandeling van 2,50km of de blauwe route van 4,50km. Ik had er zelf een route uitgestippeld. Dan ontdek je soms wat leukere plekjes.

10km wandel je rond Dassenaarde.

Ik vertrok aan de parking en wandelde richting een mooi stukje bos. Eerst kom je heel wat volk tegen. Na een paar meter wandelen zag ik helemaal geen wandelaars meer. Ik vond het wel jammer om zoveel omgehakte bomen te zien. Daar word ik eigenlijk niet zo vrolijk van. Maar ik wandelde verder en hoorde af en toe het geluid van een buizerd. Ik kon er helaas geen foto’s van maken. De vogel was veel te ver.

Dassenaarde is rustgevend:

Dassenaarde

Het natuurgebied ligt tussen Diest en Averbode. Dassenaarde heeft zijn naam te danken aan de Dassen in de jaren 50 die er hun burchten hadden. Je kan er prachtig wandelen, het is een groot natuurgebied en elk seizoen is het er prachtig. Zo ben ik er 2 jaar geleden al eens gaan wandelen in de winter. Echt een aanrader. In de zomer zie je er ook paarse heide. Leuk om te fotograferen. De bospaadjes nemen je mee door heen het natuurgebied. Je hoort er de vogeltjes fluiten. Puur genieten.

Schaffen is zo mooi.

Na een paar km wandelen kwam ik op eens uit in Schaffen. Daar was ik wel een beetje verbaasd over. Je wandelt een klein stukje op het fietspad langs een drukke baan. Al snel stak ik voorzichtig de baan over. Hier moet je wel even oppassen. Je bewandelt een mooi wandelpad. Je ziet ook een oud brugje, fruitbomen en een prachtig landschap in de verte. Na een km wandelen steek je terug de drukke baan over en volg je een wandelpad. Daar heb ik echt genoten van de vele vogels, de rust en de mooie natuur. Je ziet er ook een standbeeld (graf) van de tweede wereld oorlog. Daar is een vliegtuig neergestort. Altijd interessant om een stukje geschiedenis te zien tijdens het wandelen. Je wandelt een stukje verder op asfalt en andere wandelpaden en zo beland je in een bos. Het bospad vond ik stiekem wel het leukste.

Zo wandel je een stukje verder en beland je terug in het gebied van Dassenaarde. Een prachtig landschap en wandelpad voert je mee langs een kappelke. Ik wandelde via een zandpad naar beneden. Tijdens het wandelen zie je ook heide. De paarse heide bloeit daar mooi in augustus en september. Ik ga er dan ook wandelen om foto’s te maken van de paarse heide. Op het einde zie je ook een vlonderpad. Dat zijn mijn favoriete wandelpaadjes en misschien die van jou ook wel. Tot slot wandel je terug richting de parking.

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Goor 12, 3980 Tessenderlo.
Parking:Je kan parkeren vlak bij het wandelplannetje.
Route:Eigen route. Volg de gpx file. Of volg één van de bestaande wandelroutes.
Afstand:Je wandelt een 10km.
Horeca:Ja, Kiewithoeve. Vlakbij de startplaats.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must bij regenweer.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_RondDassenaarde_2022-03-26_10-29-58.GPX

Wat vond ik zelf van de wandeling rond Dassenaarde?

Dassenaarde is voor mij een gebied waar ik tot rust kom. Aan de startplaats zag ik wel wat volk. Maar als je wat verder wandelt zie je geen wandelaars. Deze route neemt je ook een stukje mee door Schaffen. Dat vond ik een extra troef voor deze wandeling. 10km wandelde ik, sommige stukjes waren wat zwaarder maar zeker de moeite waard om te doen. De wandeling is een aanrader als je houdt van de natuur, afwisseling tussen een zandpad, bospaadjes en asfalt. Ben jij er al eens gaan wandelen?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

5 Reacties

  1. Lindaschrijft ' t op Reply

    Ik heb nog nooit in die omgeving gewandeld. Ik hou van bossen en dansende bomen.

  2. Wauw, wat een prachtige omgeving zeg! Helaas niet om de hoek voor mij.

  3. Frederique Reply

    Ik wandel zelf niet zoveel maar wanneer ik het doe, dan kan ik inderdaad ook heerlijk tot rust komen. Lekker rustig, alleen de natuur. Deze wandeling ziet er ook mooi uit.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.