Op een mooie zaterdag besloot ik om te gaan wandelen in Westerlo. Deze keer koos ik er voor om langs kastelen en water te wandelen. Een prachtige wandeling die je mee voert langs de Grote Nete, de natuurgebieden het Riet en de Kwarekken. Je wandelt 7km in het prachtige Westerlo via knooppunten. In deze blogpost kom je meer te weten over deze wandeling.

Je vertrekt aan knooppunt 130.

Je wandelt een straat in richting een wandelpad. In de verte zie je een brugje, een kapelletje en heel veel groen. Je wandelt er langs prachtige bomen. Daar kon je echt mooie foto’s maken van de natuur. We wandelen al snel richting het Trammeke zonder sporen.

Trammeke zonder sporen.

Westerlo

In de verte zagen we een prachtige brug. Deze word ook wel eens het trammeke zonder sporen genoemd. Deze tram is een oude mobiele dam op de Grote Nete. De tram is gelukkig voor ons nog grotendeels intact. Vroeger werd hier trouwens het waterpeil gecontroleerd. Zodat er rond landbouw mogelijk was. Het Trammeke is een extra troef voor deze wandeling. We wandelen het trammeke over richting een wandelpad. Zo wandelen we langs één van de prachtige kastelen.

Het prachtige kasteel van de Merode.

We wandelen langs het prachtige kasteel van de Merode. Het is bewoond door de familie Merode en dit al zes eeuwen lang. Sommige kastelen passen echt als decor bij een wandeling. Van hier uit wandelen we verder over een wandelpad en steken we een drukke baan over.

Kwarekken natuurgebied.

Na de drukke baan beland je in het Kwarekken natuurgebied. Het Kwarekken gebied is een drassig natuurgebied. Je vindt het natuurgebied op de rechteroever van de Grote Nete. Je ziet er bossen, vijvers, beekjes die met je mee lopen langs het wandelpad. Van de hele wandeling vind ik dit natuurgebied het mooiste. Je kan er rustig genieten van de prachtige groene natuur. Zo hoor je er vogeltjes fluiten, kwakende kikkers en zie je insecten vliegen.

Asberg alvermannetjes en de landduinen in Westerlo.

Westerlo

Na het Kwarekken natuurgebied loop je richting de Asberg en de landduinen. Je wandelt langs de prachtige bomen. Links en rechts zie je bossen en wandelen we verder richting een brug. Ook dit was weer een leuke toevoeging voor de wandeling. We wandelen over de brug richting de landduinen. Het was er zo mooi. Daar kan je echt genieten van de natuur om je heen.

Het gemeentehuis in Westerlo.

We wandelen richting het kasteel dat nu een gemeentehuis is geworden. In 1973 kocht de gemeente het prachtige gebouw Juffrouw Jeanne. Net voor het gemeentehuis heb je een park en een conciërge huis. In het parkje er rond zag je narcissen staan, dit was in maart 2021. Er was ook een cafeetje in de buurt maar helaas gesloten door de corona regels. Het laatste stukje wandel je op de Grote Markt richting de parking.

Praktische info over de wandeling in Westerlo:

Startplaats:Sint-Lambertusstraat 4, Westerlo. Je volgt knooppunt 130.
Parking:Er is parking op de Sint-Lambertusstraat.
Afstand:Bijna 7km wandel je door Westerlo.
Route:Eigen wandelroute kan je volgen via de gpx file. Of je volgt de knooppunten hieronder:
Knooppunten:Je vind de knooppunten terug op de website van Toerisme Westerlo in de wandelbrochure.
Ondergrond:Je wandelt grotendeels over onverharde wegen. Deze wandeling is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Horeca:Op de Grote Markt vind je leuke cafeetjes en restaurants.
Extra tip:Draag wandelschoenen. Regenbotten als het heeft geregend zijn een must. Honden moeten er aan de leiband.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_Westerlo_2021-03-20_12-45-46.GPX

Wat vond ik zelf van de wandeling in Westerlo?

Westerlo

De wandeling in Westerlo heeft mij enorm verrast. Een paar jaar geleden was ik er al eens gaan wandelen. Toen stippelde ik er zelf een wandeling uit van 6km. Die wandeling vind je hier. De wandeling in Westerlo die langs water en kastelen gaat is ook een aanrader. De hele wandeling voelde ik mij één met de natuur. Het was er zo mooi. Oh wat heb ik genoten van de natuur en de wandeling. Het trammeke zonder sporen en de brug in de landduinen vond ik het leukste onderdeel van deze wandeling. De wandeling in Westerlo langs water en kastelen is een aanrader voor iedere wandelaar. Ben jij er al eens gaan wandelen?

Haal meer uit je wandel leven door Sanlavie te volgen op facebook, instagram en twitter.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.