Het Thorpark Waterschei in Genk is een toegangspoort van het Nationaal Park. Sinds januari 2020 hoort het Thor park bij het Nationaal park. Je kan er heerlijk wandelen op de mijnsteenbergen, heides en langs dennenbossen. Er zijn verschillende wandelroutes van het ThorPark. Ik besloot om een wandel route te volgen van het Thor Park Waterschei. Vandaag neem ik je mee langs de mooiste plekjes van deze wandeling.

Thorpark Waterschei.

Het ThorPark Waterschei heeft veel te bieden op het gebied van wandelen. Je kan er heerlijk wandelen op de mijnsteenbergen. De steenmannetjes leiden je naar de top van de berg. Waar je een prachtig uitzicht hebt. Zelf hebben we niet het wandelpad gedaan van de steenmannetjes. Wij volgden de blauwe route van 7,6km en de bliksem route van 2,3km.

De blauwe route, aangeduid met een blauwe ruit.

Pittig bergje.

Toen we bij het Thorpark aan kwamen was er een ruime parking. Tegenover parking 1 vind je het wandelbordje. Er zijn verschillende routes, die je kan volgen. Het was een moeilijke keuze om er eentje uit te kiezen. Ik koos uiteindelijk voor de blauwe route. Deze wandelroute heeft een afstand van ongeveer rond de 7,6km. De blauwe route neemt je mee langs de mooiste uitzichten. Je hebt er ook een pittig stukje bergop. Maar het uitzicht dat er na komt is adembenemend. Echt eentje waar je een prachtig uitzicht hebt over de mijn. Onderweg zie je de leukste bezienswaardigheden waaronder het Thor Central.

Thor Central, een prachtig oud historisch gebouw.

Thorpark

Deze wandelroute neemt je mee langs het Thor Central. Het Thor Central was vroeger het hoofdgebouw van de mijn. Nu is het geen hoofdgebouw meer maar een evenementen centrum. Je kan er een rondleiding boeken of er zelf rond kijken. Het is een prachtig gebouw. Het valt onmiddellijk op als je bij de startplaats van deze wandeling aankomt. Ik zou er uren naar kunnen kijken. Rond het Thor Central ligt er een technologie- en wetenschapspark. Ondertussen wandel je verder richting het Mijndepot.

Het Mijndepot.

Het Mijndepot waar je normaal gezellig iets kan drinken. Helaas kan dit nu niet door de huidige maatregelen. In het Mijndepot vind je ook een expo van de koolmijn. Deze hebben we zelf niet bezocht. Maar ik denk ook niet dat het open was.

Het Steenmannetjespad.

Thorpark

Tijdens het wandelen zie je verschillende steenmannetjes die je meenemen richting de top van de Terril. Ik heb al van kennissen gehoord dat dit een prachtig pad is om te bewandelen. Misschien dat ik volgend jaar dit pad wel kan bewandelen. Ik vond het voor mijzelf nog iets te pittig. Maar het zag er wel leuk uit. Het pad is trouwens maar 2km lang. Ideaal om samen te combineren met een andere wandeling. Een kennis van mij zei dat je bovenaan een prachtig uitzicht hebt van het park. Sins 2021 zou dit pad vernieuwd zijn en zou je kleine en grote steenmannetjes tegen komen. Bij de start van de blauwe wandeling kan je ook zelf een steenmannetje maken.

De bliksemwandeling van 2,30km.

Thorpark

De bliksemwandeling word aangeduid met een bliksem. Je kan deze wandeling ook apart doen. Dan wandel je ongeveer een uurtje. Je kan er ook gezellig picknicken en op vlonderpaden wandelen. Daar kan je ook rustig even genieten van de vijvers. Ik vind het trouwens heerlijk om te wandelen op vlonderpaden en tussen de vijvers.

Praktische info over het Thorpark:

Kom je met de auto? Er zijn verschillende parkings aan het Thorpark. Gps adres is André Dumontlaan 67, Genk. Het Thorpark is ook te bereiken met het openbaar vervoer. Je stapt af aan de bushalte mijn Waterschei.

Deze keer geen knooppunten maar wel verschillende bewegwijzerde routes. Je hebt er korte routes en langere routes boven de 10km. Wij kozen er voor om 2 routes te bewandelen. De blauwe route en de bliksem route. De afstand van onze wandeling was 9,61km.

De gpx file kan je hier onder downloaden:

Download file: Sanlavie_Thorpark_2021-03-28_10-19-43.GPX

Extra tips:

De horeca van het Mijndepot is momenteel gesloten. Honden moeten er aan de leiband. Draag stevige wandelschoenen. Goede wandelschoenen zijn voor iedere wandeling een must. Hou je voetjes gezond.

Wat vond ik zelf van het Thorpark in Genk?

Het Thorpark in Genk stond al een tijdje op mijn wandel verlanglijstje. Een paar weken geleden was het eindelijk zo ver. Samen met een vriendin ging ik er wandelen. We deden er 2 wandelingen. De blauwe wandeling was nogal pittig. Maar de paarse route moet nog pittiger zijn. Zelf voelde ik het wel in mijn kuiten. Maar dat had ik er voor over. De prachtige uitzichten, de natuur en de wandeling zelf vind ik een aanrader. Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je zelf van het Thorpark?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

2 Reacties

  1. jean-pierre vandecauter Reply

    Hallo Sanne,
    Zoals ik al aanhaalde ontdekte ik je blog nog maar pas. Ondertussen al veel gelezen op je blog…ook over je ongeluk en de revalidatie nadien. Gelukkig kan je ondertussen al veel kilometers stappen, en dat gaat nog beteren. Vandaag hebben we dus 8,2 km gewandeld vanaf Waterschei Thor Park ( blauwe ruit) Het was heel de dag bewolkt en 18 graden, maar dat is ideaal om te stappen. De wandelingen zijn goed aangeduid, maar voor de zekerheid heb ik toch maar je GPX bestand gedownload op mijn Garmin GPS. Veel foto’s genomen natuurlijk. Een heel speciale wandeling met die uitzichten vanop de terril, met soms een Schots tintje qua landschap. We hebben er echt van genoten, zeker nu er nog veel bloemen stonden en met de heide in bloei. Bedankt nog voor je publicatie van deze wandeling op je blog. De gpx bestanden bij je andere wandelingen zijn de max ! Groetjes, JP

    • Dankjewel jp, leuke reactie. Het wandelen gaat steeds beter. Ja die van het Thor park is mooi hé. Ik probeer zoveel mogelijk de gpx files er bij te zetten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.