Onlangs stippelde ik nog eens een wandeling uit in Engsbergen en Tessenderlo. Een wandeling van maar liefst 11,38km. Je wandelt door het natuurgebied Gerhagen. In deze blogpost vertel ik je meer over mijn wandelervaring, de wandeling en vind je onderaan de gpx file.

Over de wandeling in Engsbergen en Tessenderlo.

Ik wou heel graag een wandeling uitstippelen die door beide gemeentes ging. Dat is natuurlijk niet altijd gemakkelijk. Ik was verbaasd over de vele mooie plekjes die ik tegen kwam. Je wandelt op prachtige wandelpaden die je mee nemen langs de mooiste uitzichten van het platteland. Het was er zo rustig, onderweg kwam ik helemaal niemand tegen. Daar kan ik zo van genieten. Gewoon lekker rond lopen in een bos. Interessante bezienswaardigheden zien zoals een ronde molen, de visvijver en nog vele meer.

De restanten van een ronde molen in Engsbergen.

Je vertrekt aan de kerk van Engsbergen richting de ronde molen. De Engsbergse molen is een ronde stenen molen. Je ziet er alleen nog de restanten. Er staan hekken rond de restanten. Je mag het niet betreden, veel te gevaarlijk. De molen is een koren molen en gebouwd in het jaar 1826. De romp gebruikte ze nog een tijdje om in te wonen. De molen bestaat nu alleen uit de romp. Ik ben benieuwd of de gemeente Tessenderlo de romp gaat restaureren.

Het natuurgebied Gerhagen.

Natuurgebied Gerhagen is een prachtig gebied om in te wandelen. Het gebied is maar liefst 945ha groot. Je hebt er speelzones voor kinderen, een toren met een panorama uitzicht. Bewegwijzerde loop routes. Deze keer wandel je maar een stukje door het Gerhagen gebied. Tijdens het wandelen zie je prachtige uitzichten, weien en heuvels. Het bos bestaat er uit naaldhout van grotendeels den. Dat ruik je ook als je er voorbij wandelt.

De Visvijver van Gerhagen.

Je wandelt verder op bospaadjes en zandpaadjes. Al snel zien we in de verte de visvijver van Gerhagen. Rond de vijver zie je bossen en wandelpaden waar wandelaars kunnen wandelen. Vissers vissen er op los om die ene grote vis te vangen. Je mag alleen vissen als je in het bezit bent van een vergunning. In het cafetaria kan je gezellig iets drinken. Het cafetaria was helaas gesloten. Je volgt na de vijver het wandelpad dat je mee neemt richting het natuurreservaat van de Houterenberg.

Natuurreservaat Houterenberg.

Engsbergen

Je wandelt door het Vlaamse natuurreservaat Houterenberg. Een gebied van 210ha dat bestaat uit bossen en heides met zand. De Houterenberg is eigenlijk een heuvel. Het is trouwens een deelgebied van het natuurgebied Gerhagen. Je hebt er trouwens nog andere deelgebieden waar je heerlijk kan wandelen.

Na de verschillende gebieden wandel je terug richting Engsbergen. Je wandelt voorbij de Witte Hoeve. Waar je even kan pauzeren voor een drankje. Je kan er ook eten. Maar dan zou ik wel op voorhand reserveren. Je weet maar nooit of het volzet is. Tot slot wandel je terug richting de kerk. De wandeling is trouwens ook bereikbaar met het openbaar vervoer.

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Engsbergseweg 107, 3980 Tessenderlo.
Parking:Er is een redelijke parking.
Route:Eigen route. Volg de gpx file. Of je volgt één van de bestaande wandelroutes die op het wandelplannetje staan. Je vindt het wandelplannetje vlak bij de kerk. Het vertrek punt is de Sint-Lucia kerk. Natuurlijk kan je zelf ook een wandeling uitstippelen.
Afstand:Je wandelt een 11,38km.
Horeca:Ja. Vlakbij de Engsbergseweg vind je verschillende cafés, restaurants. Maar ook tijdens het wandelen vind je gezellige restaurants om iets te eten of te drinken. Misschien moet je wel op voorhand reserveren. Je weet maar nooit.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is helaas niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must bij regenweer.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_EngsbergenTessenderlo_2022-04-16_09-39-57(1).GPX
Engsbergen

Wat vond ik zelf van de wandeling door Engsbergen en Tessenderlo?

Engsbergen en Tessenderlo blijft mij iedere keer verbazen. Tijdens het wandelen zag ik verschillende bezienswaardigheden, prachtige uitzichten en wandelpaden. Ik heb echt genoten van de wandeling. Het natuurgebied Gerhagen voelt voor mij als thuis komen. Ieder jaar wandel ik er verschillende keren. Het is een groot gebied. Ik wil het dan ook helemaal ontdekken. De wandeling is een aanrader als je houdt van uitzichten, leuke wandelpaden en interessante bezienswaardigheden. Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je er zelf van?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

6 Reacties

 1. Linda schrijft 't op Reply

  Heerlijk een wandelplek waarna je ook nog een hapje in de buurt kan eten dat vind ik de beste combinatie. Na een goede wandeling krijg je toch vaak trek.

 2. Het is er heel mooi! Ik ben er ook al geweest. Ik woonde toen in Geel dus Tessenderlo is er niet ver vandaan.
  We hebben toch mooie plaatsen om te gaan wandelen hé.

 3. Frederique Reply

  Fijn dat er zoveel horeca mogelijkheden zijn, dat vind ik wel belangrijk bij langere wandelingen.

 4. Wat een prachtige wandeling heb je gemaakt. Mooi en veelzijdig landschappen heb je gezien

 5. Qua afstand zou het voor mij nu nog te lang zijn, maar het gebied trekt mij wel enorm aan. Wie weet een keer tijdens een weekendje weg.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.