Vallei van de zwarte beek is een prachtig natuurgebied van meer dan 100 hectare groot. Het is zelfs zo groot dat je er gemakkelijk kan verdwalen. Ik koos als startplaats de Vallei van de zwarte beek in Zelem. Deze keer koos ik voor de oranje route. In de winter en als het regent is het er wel eens enorm modderig. Vooral bij de verkorte route in Zelem kan dit al eens gebeuren. Wees voorzichtig en doe stevige wandelschoenen aan of regenlaarzen. Ik neem je vandaag mee naar de mooiste plekjes van deze wandeling.

De wandeling start op de parking van de Pastorie te Zelem.

Je start deze wandeling aan de pastorie van Zelem. Het wandelplannetje vind je vlak bij de start van de wandeling. Je kan er verschilende routes volgen. Zo kan je ook routes combineren om een langere afstand te wandelen. Deze keer koos ik voor de oranje wandeling van 4,70km. Maar als je de verkorte route meetelt, wandel je al snel 5,77km.

De verkorte route wijst je de weg naar de Vallei van de zwarte beek.

Vallei van de zwarte beek
Foto van 2020.

Je volgt de verkorte route. Tijdens het wandelen zie je een insecten hotel. Deze insecten hotels hebben we nodig voor ons en voor de bloemetjes. Van daaruit wandel je verder en zie je links de prachtige kerk. Rechts zie je dan weer een bankje. Daar ben ik toch even gaan zitten. Deze keer stond het water er wel een beetje te hoog. Het pad kan ook wel eens drassig zijn. Tegenover mij zag ik 3 grote eenden zwemmen. Je wandelt verder richting de treinsporen om over te steken.

Het kasteel Lobos.

Vallei van de zwarte beek

Ik wandelde zo verder langs het kasteel Lobos. Dit is een Waterburcht op een middeleeuwse staatsgrens met een hele leuke geschiedenis. Sinds 1200 beschermd deze burcht dan ook de grenzen van Loon. Het kasteel is terug opgebouwd sinds 1832. Je ziet helaas onderweg maar een stukje van het kasteel. Maar het heeft wel iets romantisch met de prachtige brug en poortjes.

Van daar uit wandel je verder richting de brug.

Vallei van de zwarte beek
Brug, foto 2020.

De wandeling kan je ook tegenovergestelde richting doen. De leukste richting is natuurlijk eerst over het bruggetje. Deze brug blijf ik mooi vinden. Ik heb er al zoveel foto’s van gemaakt. Als je dan rechts kijkt zie je een prachtig uitzicht met mooie bomen en water. Ik wandel verder langs stukjes moerasgebied, prachtige uitzichten en weides.

Om daarna uit te komen bij zandheuvels, het bos gedeelte en zo wandel ik toch een paar km’s verder. Op sommige stukken word het ook wat smaller. Onderweg kwam ik ook een mooi kapelletje tegen. Zo wandel je terug langs de prachtigste uitzichten. Je hebt er blijkbaar ook een 2e startpunt. Onderweg heb je nog een klein stukje asfalt en wandel je zo langs de zwarte beek. Om daarna terug te wandelen richting een nog mooier uitzicht en het kasteel. Zo wandelde ik terug naar de verkorte route en richting de parking.

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische info:

Startplaats:Gps: De Pastorie, Dorpsstraat 34 te Zelem. Meer info over deze wandeling vind je hier.
Route:Je kan er bewegwijzerde routes volgen. Ik koos voor de oranje wandeling.
Afstand:Je wandelt ongeveer 5,77km door een prachtige omgeving.
Horeca:Ja bij de pastorie.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Bij en na regenweer kan het nogal drassig zijn in het natuurgebied. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must.

Ook heel leuk:

Na deze wandeling in Zelem. Kan je nog een andere wandeling doen. Je start dan aan het klooster van Zelem. De wandeling Kartuizerspatiamentum van 5km. Een hele mooie wandeling die je mee neemt langs het Sint-Jans berg bos. De bolletjes zijn soms niet te vinden. Daardoor was ik een beetje verkeerd gelopen. Maar het is echt wel een aanrader.

Wat vond ik zelf van de Vallei van de zwarte beek in Zelem?

Ondanks dat ik er al zoveel keer ben gaan wandelen blijft deze plaats mij verbazen. Het is er zo mooi of het nu drassig is of niet. Soms is het er wel modderig door regenweer en vooral bij bepaalde periodes. Draag stevige wandelschoenen en ga rustig over deze stukken. De weides, de uitzichten en het bos gedeelte vond ik persoonlijk het mooiste en leukste. Hier kan je echt even je hoofd leegmaken en genieten van de mooie natuur. Onderweg zie je ook nog wat cultuur wat zeker een pluspunt is. Echt een aanrader voor je zelf of het hele gezin.

De foto’s zijn gemaakt in 2020. Maar ik ga er een paar keer per jaar wandelen.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.