Afgelopen zaterdag namiddag was het stralend weer. Ideaal om te wandelen. Deze keer maakten we een wandeling in Averbode bos en heide. Het is een korte wandeling van 6,50km. Deze wandeling neemt je mee langs de mooiste plekjes van Averbode. Kijk je mee?

Natuurgebied Catselt

Je wandelt de parking af richting het bos. Catselt is een kleiner natuurgebied tussen de 10 tot 50 hectare. Het gebied is een verbinding tussen bijvoorbeeld Averbode bos en heide. De dreef is maar 1km lang. Je kan dit pad volgen. Of een stukje van de paarden route om tot aan Averbode te geraken. Het is belangrijk voor de dieren en de planten dat je op de wandelpaden blijft.

Averbode bos en heide.

Averbode bos en heide

Averbode bos en heide ligt in het Merode wandel netwerk. Je wandelt door de prachtige natuur van Averbode. We volgen een bospaadje richting het natuurgebied. Een weg die meestal niet zo druk is. Maar wel modderig. Al snel kom je uit op een prachtig vlonderpad. Een vlonderpad is zalig om op te wandelen. En gelukkig dat er eentje was. Er was redelijk wat water op dit stukje. Dat zorgde wel voor mooie uitzichten met de prachtige bomen er achter. Het vlonderpad is helaas niet zo lang. Maar wel ontzettend leuk om te doen.

Daarna wandel je een bos in. Dit bos is lekker fris in de zomer. Wel niet zoveel licht voor foto’s. Het stukje dat er na komt vind ik persoonlijk niet zo mooi. Heel veel bomen zijn om gezaagd. Vroeger was het er mooier. Wat een beetje jammer is. Maar het stukje dat daarna komt is vele mooier. Als je geluk hebt zie je er ook soms hertjes rond lopen. Zo wandel je richting de vijver van Averbode en kom je uit op een kapel.

De kapel is bovenaan een trap. Je kan er ook een bewegwijzering van een grote route pad volgen. Je loopt de berg af richting de vis vijver en de uitgang. Zo wandel je terug richting het natuurgebied Catselt. Deze keer volg je een ander pad in het gebied. Tot slot wandel je terug richting parking 4.

Andere wandel routes.

In Averbode heb je een groot netwerk om te wandelen. Je kan er zelf een knooppunten wandeling uitstippelen. Of je volgt de dag route van 32km. Deze vind je op de website van het Natuurpunt. Op mijn blog vind je ook twee leuke wandelingen die je kan volgen in het natuurgebied van Averbode. Een wandeling van 13,8km. Deze wandeling neemt je ook mee richting de Blauberg. De blog kan je hier lezen. Of deze wandeling van 10,6km is ook heel leuk. Want zo wandel je richting het natuurgebied Gerhagen.

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Vorststraat 55, sporthal Averbode. Ja er is parking in de buurt.
Route:Eigen wandeling, volg de gpx file.
Afstand:Je wandelt iets meer dan 6,50km in een prachtige omgeving.
Horeca:Ja aanwezig op deze route. Aan de visvijvers is een restaurant.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Bij en na regenweer kan het nogal drassig zijn in het natuurgebied. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must.

De gpx file met het uitkijkpunt vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_Averbode_2022-01-15_14-35-28.GPX

Wat vond ik zelf van de wandeling in Catselt, Averbode bos en heide?

Ik ben al een paar keer gaan wandelen in Catselt en Averbode. In Catselt is het rustig om te wandelen. Het is een prachtig natuurgebied. Het is niet zo heel groot. Averbode is heel mooi, vooral het stukje aan het Vlonderpad was mijn favoriet. Je kan er leuke foto’s maken van de natuur. In dit natuurgebied kan je gemakkelijk grote afstanden wandelen. Een aanrader voor elke wandelaar. Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je er zelf van?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.