Tongeren wordt ook wel eens de oudste stad genoemd van België. In deze stad kan je heel wat leuks beleven. Ideaal om even een dag uitstapje te maken of een weekendje weg. Je kan er naar museums, wandelen in natuurgebieden en de historische bezienswaardigheden bezichtigen. Wij kozen een aantal plekjes uit en maakten er een leuke wandeling van. Zoals het natuurgebied de Kevie, het Begijnhof en natuurlijk ook de grote markt.

Wandelen in Tongeren.

Je start deze wandeling van 11,50km aan de Motten parking. Zo wandel je verder richting de Neremweg. Al snel zie je een bordje staan met Kevie er op. Er is ook een parking vlakbij de startplaats van het natuurgebied Kevie.

Natuurgebied De Kevie.

.Je vindt het wandelplannetje en parking vlak bij de start van de Kevie. Je hebt er verschillende routes die je kan volgen. Maar je kan ze helaas niet zo goed combineren. Wij kozen voor de rode route van 8km. Maar wij stonden op een andere parking. Daardoor combineerde wij het centrum met dit natuurgebied. De ideale combinatie om het stad even te bezoeken.

Je wandelt er onder de spoorbrug door en al snel sla je rechts af. Tijdens het wandelen zie je prachtige uitzichten, beekjes en ook heel wat dieren. Wij zagen er een eekhoorntje, een merel, een roodborstje en nog andere dieren. Je ziet er hooivelden, knotwilgen. Je wandelt ook een stukje in het dorp Nerem. Waar je op het Neremplein even kan stoppen om iets te drinken.

Je wandelt nog even tussen de huizen om daarna terug het natuurgebied in te wandelen. Je zou er ook beversporen zien. Maar die hebben wij helaas niet gezien. Na het natuurgebied wandel je terug onder de spoorbrug door. Aan je rechterkant zie je een voetpad met een hondenweide. Zo wandel je richting het centrum.

De Moerpoort.

Tongeren

Na het natuurgebied Kevie wandelen we door de Moerpoort. Deze was helaas gesloten. Anders kan je daar binnen tussen 10u en 16u. Maar op feestdagen waarschijnlijk gesloten. Leuk weetje: De Moerpoort is nog een overblijfsel van de middeleeuwen. Het is een mooie historische poort om door te wandelen. Daarna wandel je verder richting de basiliek.

Onze Lieve-Vrouwebasiliek en de grote markt.

Je wandelt een stukje door en na 500 meter zie je de prachtige basiliek al in de verte. Het is een prachtig, groot gebouw. De kerk is gebouwd in het jaar 1240. Een prachtige basiliek uit de 13e eeuw. Na de basiliek wandelen we verder richting de Grote Markt. Waaronder het Ambiorix beeld. Het beeld van Ambiorix vind je terug op de grote markt van Tongeren. Waar je trouwens ook gezellig even iets kan eten of drinken in één van de restaurants.

We wilden nog even Tongeren ontdekken maar het is een beetje te groot voor één dag. Zo wandelden we nog even door een winkel straat en richting het stadspark. Het stadspark de Motten is ideaal voor de kids. Je hebt er een speeltuin, vijver, skate park en nog vele meer. Je kan er ook tegen betaling mini golfen. Al snel zagen we het begijnhof.

Het Begijnhof van Tongeren.

Je wandelt richting het Begijnhof. Wat echt een aanrader is om even te bezichtigen. Het is één van de oudste begijnhoven van Vlaanderen. Je hebt er verschillende bezienswaardigheden waaronder een brouwerij, onder de linde en de Sint-Urselakapel. Na het Begijnhof wandel je terug richting de Motten parking.

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische info:

Startplaats:Gps: Dijk/Kastanjewal Tongeren. Parking: Ja. Wij waren er op zondag. Goed kijken of deze parking betalend is.
Route:Geen bewegwijzerde route. Je volgt de gpx file. Je kan ook alleen wandelen in het natuurgebied de Kevie. Dan volg je de rode route van 8km.
Afstand:Je wandelt 11,5km door de Kevie en centrum Tongeren.
Horeca:Ja zowel bij het Neremplein als in het centrum van Tongeren.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Bij en na regenweer kan het nogal drassig zijn in het natuurgebied. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_Tongeren_2022-01-02_10-23-21.GPX

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

1 Reactie

  1. Linda schrijft 't op Reply

    Ik ben nog nooit in Tongeren geweest, wat een indrukwekkende gebouwen vooral de poort. Een goede tip!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.