Vorige week zondag besloot ik als last minute om te gaan wandelen in Diest. Een tijdje geleden vroeg een lezer eens of ik geen stadswandeling kon maken in een stad. Natuurlijk wou ik dat wel doen. Uiteindelijk koos ik voor de oranje stad Diest. Ik kan je nu al vertellen dat dit een verrassende groene wandeling is. In deze blogpost neem ik je mee langs de mooiste plekjes.

Je start deze wandeling aan de Halve Maan van Diest.

Ik koos er voor om aan de ingang van de Halve Maan te starten. Je wandelt een paar trapjes omhoog. Die wel een beetje glad waren, zo wandel je op een smal pad, zie je heel veel bomen en ook de vijver. Daar lag nog een beetje sneeuw. Het was er wel een beetje druk. Dus wandelde ik verder richting de Sint-Jans ruïne.

De Sint-Jans ruïne in Diest.

Stadswandeling Diest

Vroeger was dit een kerk maar door de oorlog is deze verwoest. Het koorgedeelte hebben ze vroeger gerestaureerd. Daar gingen de missen door. Maar op een gegeven moment stortte het dak boven het koor in. Dit gebeurde in het jaar 1853. De kerk is dan ook nooit meer gerestaureerd. Nu is het een prachtige ruïne. Waar je echt mooie foto’s kan maken.

Er is een plant troost plek aan de Sint-Jan ruïne gemaakt.

Iedereen kan er troost komen zoeken en een kaarsje branden. Deze plek gaf mij veel hoop en dat had ik net nodig. Deze planttroost plek bestaat nog niet overal maar dat komt nog wel. Van hier uit wandel ik verder richting het Warandepark.

Stadspark de Warande.

Stadswandeling Diest

Het stadspark is groter dan je denkt. Momenteel bestaat deze uit een heuvel in ijzerzandsteen, een prachtig bos met leuke en verrassende wandelpaden. Ik wandelde eerst door het prachtige park om helemaal bovenaan te belanden. Daar had je een prachtig uitzicht met heel veel bomen. Op het einde van het park wandel ik door de witte burchtheuvel. Wist je dat de laatste eigenaar van deze plaats, de burcht schonk aan het stad Diest. Met als doel dat deze plaats voor alle inwoners toegankelijk is? Ik wandelde verder richting het stad en het Cerckel park.

Op weg naar het Cerckel park.

Diest

Je hoeft niet altijd ver te rijden om mooie groene plekjes te vinden. Dit groene Cerckel park is al 800 jaar oud. Sinds april 2011 is het park toegankelijk voor iedereen en toen was het ook gerenoveerd. Wat een prachtig en rustgevend resultaat heeft gekregen. Je kan er genieten van een bruggetje, hele oude bomen en de prachtige natuur.

Ik heb echt genoten van het bruggetje met wat sneeuw er op. Op dat moment voelde ik niet meer dat ik een stad zat. Na het Cerckel park volg ik de Demer en wandel ik richting de Kaai.

Ik wandelde ook een stukje richting de Kaai.

Diest

De kaai was vroeger het centrum voor de scheepstransport. Maar de Demer werd in de jaren 60 overdekt. Zo zag je niets meer van de Kaai. Sinds 2009 werd er een project gestart om de Demer terug open te leggen. Ondertussen hebben ze de Kaai prachtig gerenoveerd. In de avond zie je vlak bij het stadhuis ook al eens gekleurde water stralen omhoog komen. Dit geeft een rustgevend effect. Van hier uit wandel ik weer verder richting de Grote Markt en de Sint Sulpitiuskerk.

Grote Markt en de Sint-Sulpituskerk.

Aan je linkerkant zie je de prachtige kerk al op je af komen. Deze kerk is gebouwd uit ijzerzandsteen en witte kalksteen. Het is een hele oude kerk maar wel een prachtige kerk.

Op eens zie ik de Grote Markt voor mij met de vele cafeetjes en restaurants. Jammer genoeg kan je er nu alleen eten afhalen. Anders was dit de ideale stop geweest om even te pauzeren in een leuk cafeetje en iets te drinken. Achter mij zag ik het prachtige stadhuis. Het blijft toch een pareltje niet?

Ik besluit al snel om te wandelen richting het Citadel bos.

Ik wandel een trapje omhoog en zo krijg ik een prachtig uitzicht over een stukje Diest. Daar kan je trouwens echt mooie foto’s maken. Ondertussen wandel ik verder richting het Citadel bos. In dit bos zie je 150 jaar oude beuken. Je ziet er trouwens ook stukjes van de Citadel. De Citadel was vroeger een belangrijk onderdeel van de verdedigingsgordel rond Diest. Ik wandelde een stukje rond in het bos. Het was er op sommige stukken wel enorm modderig door de sneeuw en de regen. Ik zag er op sommige plekken nog sneeuw liggen.

Na een paar km wandelen kwam ik terug uit op het einde. Ik besloot al snel om terug richting de markt te wandelen. We passeren langs de Holle Griet, de Veemarkt en een paar kapelletjes. Ik wandel ook nog even door het Begijnhof.

Het Begijnhof in Diest.

In het Begijnhof woonde vroeger de begijnen. De huizen dateren er van de 17e en 18e eeuw. De architectuur is er prachtig. We wandelen er een stukje door. Op een gegeven moment zien we zelfs de groente en kruiden tuintjes.

Vijvers van de Halve Maan.

Op mijn terug weg wandel ik richting de Vijvers van de Halve Maan. Je kan er in de lente/zomer vissen. Of er even relaxen als het er niet te druk is. Je kan ook helemaal rond de vijvers wandelen. In de verte zie je trouwens ook de prachtige Lindmolen.

Praktische tips:

  • Startplaats: Aan de ingang van de Halve Maan.
  • Parking: Je kan parkeren op de parking van de Halve Maan. Omer Vanaudenhovenlaan, 3290 Diest.
  • Afstand: 7,66km.
  • Bewegwijzering: Nee, volg de gpx file.
  • Wandelplannetje: Je vindt het wandelplannetje bij de gpxfile.
  • Handige tip: Draag stevige wandelschoenen of regenbotten. Het kan op sommige stukken nogal modderig zijn.
  • Rolstoel toegankelijk: Niet toegankelijk.

Gpx file: ja, die kan je hier onder downloaden:

Download file: Sanlavie_stadswandeling_2021-01-24_13-44-36.GPX

Ook heel leuk:

Kort bij de vijvers van de Halve Maan vind je ook nog andere wandelingen. Zo kan je prachtig wandelen in het Webbekomsbroek. De blogpost over het Webbekomsbroek vind je trouwens hier.

Wat vond ik zelf van de verrassende Stadswandeling Diest?

Ik heb echt genoten van deze stadswandeling. Zo wandelde ik op holle wegen, bos paadjes, langs een visvijver en zag ik heel veel stukjes groene natuur. Deze wandeling heeft een korte afstand van 7,66km. Maar je ziet wel verschillende dingen. Zoals de groene natuur, het stad, historische bezienswaardigheden en nog vele meer. Echt een aanrader!

Ben jij al gaan wandelen in Diest?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

2 Reacties

  1. Cloesen Johnny Reply

    Een prachtige beschrijving van de wandeling en de bij horende foto’s top zoals altijd. Groetjes Johnny

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.