De slagveldwandeling in Halen neemt je mee langs het slagveld en over de Mettenberg. De wandeling heeft een afstand van 6,50km. Maar bij mij liep het even mis. Ik was zo afgeleid door de zilveren helmen, dat ik vergat op te letten. Al snel wandelde ik een 10km. Je kan in deze blogpost ook mijn gpx file downloaden. Deze wandeling neemt je mee langs de interessantste plekjes.

De Slagveldwandeling in Halen van 6,5km.

Gisteren besloot ik om te gaan wandelen in Halen. Ik wou al sinds vorig jaar de helmenwandeling doen. Je start op de Markt in Halen. Vlak bij de kerk van Halen vind je het eerste bordje van de wandeling. Ik volgde al snel het 2e bordje richting het stad, waar een paar winkels zijn. Al snel wandel je richting de Heldenkapel.

Heldenkapel, ter nagedachtenis van de helden.

Slagveldwandeling

Deze heldenkapel staat voor de nagedachtenis en de oud strijders van de 1ste wereldoorlog en de 2e oorlog. Ik ben er even blijven stil staan. Het geeft je toch stof om er even over na te denken en bij stil te staan. Daarna wandel je een stukje verder op asfalt en kom je terecht op trage wegen die leiden naar de zilveren helmen. Links en rechts zie je trouwens nog fruitbomen. Als de bloesems er zijn zal het er nog mooier zijn.

44 Limburgse Helmen van 1914 tot 1918.

Slagveldwandeling

Na bijna 2km wandelen kom je aan bij de zilveren helmen. Ik opende het poortje en zag een info bordje over de helmen. Je vind er de geschiedenis van de helmen. Vroeger waren ze zilver en sinds 2015 zijn ze creatief beschildert. Deze 44 zilveren helmen staan voor 44 gemeentes in Limburg. Toen ik er rond keek was er helemaal niemand. Ik kon rustig een paar foto’s maken van de helmen. Ik stond daar ook even stil. Want deze oorlog mag nooit vergeten worden.

Het uitzicht bovenaan het monument van de zwarte duivels.

Daarna wandel je langs het monument voor de zwarte duivels en op de holle weg. Als je bovenaan het monument staat heb je een prachtig uitzicht in de verte op de zilveren helmen. Daarna wandel je terug naar beneden en volg je de holle weg. Maar toen liep het even mis. Ik was zo afgeleid van het uitzicht, de helmen dat ik verkeerd liep. Ik draaide links af in plaats van recht door. Dus kwam ik terecht op de blauwe route. Maar dit had ik pas door bij het monument van de Getelinie, het herdenkingskruis.

Het herdenkingskruis met een prachtig uitzicht in de verte.

Ik stond stil op de weg richting ijzerenwinninghoeve. Toen zag ik daar een rood plakkaatje van de helmroute. Dus volgde ik het wandelpad. Maar toen kwam ik op eens uit bij het begin van de trage wegen. Ik dacht toen oei dit klopt niet. Dus volgde ik terug de weg richting de zilveren helmen, sloeg links af en volgde de blauwe route. Oeps dubbel zoveel km’s…

De blauwe route met prachtige uitzichten.

Door de blauwe route te volgen zie je prachtige uitzichten en heel veel groen. Je wandelt op trage wegen. De stilte om je heen was zo rustgevend ondanks dat deze wandeling toch wel een eye opener was. Ik keek rond naar de bomen, de fruit boomgaarden en de prachtige natuur. Na een aantal km’s wandelen kom je terecht op de Mettenberg. Tijdens de veldslag van Halen stonden hier Belgische kanonnen. Je wandelt al snel op de Mettenberg richting de trage wegen. Zo wandel je al snel terug naar de startplaats van deze wandeling.

Praktische info:

Kom je met de auto? Dan kan je parkeren op de Markt in Halen. Behalve op woensdag voormiddag dan is er de wekelijkse markt. Gebruik je het openbaar vervoer? Er is een bushalte vlakbij de Markt. Er zijn twee wandelroutes, een rode wandelroute van 10km. Deze word ook wel de zilveren helmen wandelroute genoemd. Of je volgt de slagveldwandeling van 6,50km. Beide routes kan je ook samen combineren. Om zo meer km’s te wandelen.

De wandeling die ik maakte heeft een afstand van 10km. 3,5 km meer door dat ik verkeerd wandelde. Maar dat vond ik eigenlijk niet zo heel erg. Mijn mening over de wandeling vind je trouwens hieronder.

De gpx file kan je hier onder downloaden:

Download file: Sanlavie_Halen_2021-03-21_10-39-42.GPX

Wat vond ik zelf van de Slagveldwandeling?

Ik wou eerst heel graag de rode zilveren helmen wandeling doen. Maar ik vond de bordjes niet zo heel goed aangeduid. Op sommige stukken ontbraken er bordjes, waren ze afgebroken of stonden de bordjes te ver uit het zicht. Zodat je er al snel voorbij liep. Dat vond ik wel jammer. Maar uiteindelijk vond ik het niet zo heel erg. De mooie natuur, de uitzichten en de interessante monumenten maakten deze wandeling leuker. Echt een leuke wandeling om te doen.

Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je zelf van de wandeling?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.