Deze keer besloot ik om eens een wandeling te doen uit het wandelboekje “de wandel provincie Vlaams Brabant”. Er staan zoveel leuke wandelingen in. Dat zorgt voor een moeilijke keuze om er eentje uit te kiezen. Al snel kozen we voor de Schavaai wandeling in Bierbeek. Een wandeling die je mee voert langs pittoreske holle wegen, landbouwakkers, eeuwenoude hoeves en prachtige bossen. Ik neem je vandaag mee in dit artikel naar de leukste plekjes van deze wandeling.

7,5 km wandel je in een prachtige omgeving.

Schavaaiwandeling

We starten aan de prachtige Sint-Hilariuskerk. In de 12e eeuw werd deze kerk gebouwd. In de 19e eeuw werd deze kerk gerestaureerd. Rond de kerk in de dorpsstraat vind je het kerkhof. Deze kerk heeft een prachtige Maas Romaanse stijl. Je kan er voor kiezen om het wandelpad achter de kerk te volgen. Of het wandelpad langs de huizen. Na een paar meter wandelen kom je terug uit op het zelfde wandelpad.

In de verte zien we een oud prachtig bruggetje.

Schavaaiwandeling
Een magisch bruggetje.

Het voelde heerlijk om daar over te wandelen. Het is eens wat anders dan een houten bruggetje. Deze brug had iets mysterieus. Onder de brug loopt er ook een beekje door. Onderweg zagen we de mooiste uitzichten. Ik was onmiddellijk verliefd op de mooie uitzichten. In de verte zagen we af en toe een huis of een oude hoeve staan.

De hele de Schavaaiwandeling wandelen we op pittoreske holle wegen en zien we een kapel.

Het wandelpad werd af en toe een beetje smaller. Maar dat maakt het net zo leuk. We waren rustig aan het wandelen en op eens zie ik wat trapjes aan onze linkerkant. Ik kijk omhoog en zie een kapelletje. Onmiddellijk werd ik aangetrokken en volgde al snel de trapjes. De Sint Bernardus kapel werd gebouwd in het jaar 1896 door Remy Bosmans. Het kapelletje heeft een prachtige blauwe deur. Links hangt er een affiche op met de herdenking van 900 jaar Sint-Bernardus. Deze was de beschermer van de kerk en voor de boeren beschermde hij het vee.

Je hebt er trouwens ook een prachtig uitzicht over de velden. Heel veel mensen passeerden gewoon deze kapel. Hij valt niet zo goed op. Maar als je omhoog kijkt zie je echt een pareltje.

Het Mollendaalbos voert je mee langs de prachtigste bomen.

Het Mollendaalbos is een onderdeel van het grote Meerdaalwoud. In het Meerdaalwoud ben ik al eens gaan wandelen. Het Mollendaalbos is echt prachtig om te wandelen. De prachtige eiken en beuken voeren je mee langs de mooiste wandelpaden door het bos. Na het bos wandelen we terug richting het startpunt.

Praktische info over de Schavaaiwandeling:

Kom je met de auto? Dan kan je parkeren in de straat. De startplaats is Sint-Hilariuskerk in Bierbeek. Deze wandeling heeft een afstand van 7,5km. De wandeling is niet bewegwijzerd maar je volgt knooppunten. Je vindt de route en de knooppunten op de website van Toerisme Vlaams Brabant of in het wandelboekje de wandel provincie Vlaams Brabant. Drinken meenemen is een must. Want je komt niet zoveel cafeetjes tegen en deze zijn momenteel gesloten. Ik geloof dat er eentje was aan het begin van de wandelroute. Helaas nu gesloten! Stevige wandelschoenen of botten kan je er zeker gebruiken. Bij regenweer kan het enorm modderig zijn.

Wat vond ik nu zelf van de Schavaaiwandeling?

De Schavaaiwandeling heeft mij enorm verbaasd. Onderweg zag ik de mooiste uitzichten, prachtige oude gebouwen en kleurrijke bossen. Wat wil je nog meer als wandelaar? Het Mollendaalbos was mijn favoriete onderdeel van deze wandeling. De prachtige eiken en beuken bomen. Ik zou er uren in kunnen wandelen. Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je zelf van deze wandeling?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.