Deze keer koos ik er voor om nog eens zelf een wandeling uit te stippelen. Maar ook zonder knooppunten. Dit doe ik steeds vaker. Eigenlijk vind ik dit ook wel heel leuk. Daarom denk ik er over na om een wandel gps aan te schaffen. Ik vind het echt zo leuk om nieuwe wandelplaatsen te ontdekken. Maar goed ik dwaal even af van deze prachtige wandeling in Schaffen en Hees. Ik moet wel bekennen dat ik opgroeide in Schaffen. Daardoor gingen we regelmatig wandelen in Hees. Hierdoor kon ik al wat gemakkelijker een nieuwe wandeling uitstippelen. Maar toch heeft deze wandeling mij een beetje verrast. Waarom? Dat kom je natuurlijk te weten in deze nieuwe blogpost.

Schaffen is een prachtig boerendorp en Hees een deelgemeente van Zelem.

Ik ben echt opgegroeid als kind in dit prachtige boerendorp. Vroeger had je er heel veel weien, weinig appartementen en nog heel veel groen. Je had er ook een voetbalveld Sparta Schaffen. Helaas zijn er al een paar weien weg en ook het voetbalveld is verdwenen. Maar gelukkig heb je nog wel wat groen in Schaffen. Wist je dat Hees een deelgemeente is van Zelem. In de volksmond in Schaffen word Hees ook wel eens een deelgemeente genoemd van Schaffen. Hees ligt ook net op de grens tussen Schaffen en Diest. Maar ook in de provincie van Limburg. Dat is wel een interessant weetje om te weten.

Ik startte deze wandeling aan de zaal Scafnis van Schaffen en op het pleintje..

Schaffen en Hees

Gisteren besloot ik al snel om nog eens te gaan wandelen in Schaffen. Ik parkeerde al snel mijn autootje op het Sint-Hubertus plein te Schaffen. Zo deed ik al snel mijn wandelschoenen aan. Ik wandelde voorbij de kerk, richting het dorpswinkeltje. Zo stak ik al snel de baan over en wandelde ik langs de bakkerij. Je wandelt al snel het wandelpaadje in langs het kerkhof van Schaffen. Links van je zie je trouwens een paar boomgaarden, kastanje bomen. Leuk weetje: vroeger als kind mocht ik met het school een paar kastanjes rapen. Ik moet toegeven dat ik toen al een beetje gefascineerd was door de prachtige natuur.

Schaffen en Hees

We wandelen nu verder richting het einde van de straat.

Schaffen en Hees

Hier moet je wel even opletten. Ze hebben hier een rooster gelegd. Zelfs onze Diezel heeft hier bang van. Hij omzeilt altijd het rooster via de kleine kant. Super grappig om te zien. Daarna wandelde ik verder en draaide links af. Zo zag ik een mooi veld, een stukje bos om daarna een wandelpad te volgen richting het bos.

Ja toen was ik echt verbaasd, zo mooi…

Je wandelt het wandelpad verder en dan sta je tussen de bomen. Ik keek er rond en opeens hoorde ik tok tok geluid van een vogel. Een zalig geluid. Het was er zo stil en rustig. Er was gewoon niemand. Ik volgde een wandelpad en zo kwam ik terecht aan een bruggetje. De boom die je kort bij het bruggetje vind is zo mooi. Ik en Diezel wandelde rechtdoor. Al snel kwamen we uit bij nog meer bomen, links en rechts een wandelpad. Ik koos voor rechts. Wandelde terug door het bos op de wandelpaden richting het bruggetje. Diezel liep er heel grappig over. Helaas niet kunnen filmen. Ik besloot om toen het linker wandelpad te volgen.

Zo kwamen we terug terecht bij de ingang van het wandelpad. Ik had wel de indruk dat je er gemakkelijk kan verdwalen. Het bos is echt zo prachtig. Je ziet er nog heel veel groen en je kan er heerlijk wandelen. Ik kan je wel aanraden om op de wandelpaden te blijven.

Na de ingang wandel je een stukje op asfalt. Om daarna een wandelpad of een trage weg in te wandelen. Je ziet er hoge bomen. Je kan daar echt prachtige foto’s maken. Na het wandelpad kom je wel even op een baan terecht. Gelukkig kan je er langs de kant wandelen. Want ze rijden er verschrikkelijk hard. Ik en Diezel wandelde na een uurtje terug richting het Sint-Hubertus Plein.

In de zomer of lente is het er echt mooi. Ieder jaar probeer ik eens te wandelen in Schaffen en Hees. Je kan de foto’s van een paar jaar geleden hier onder bekijken:

Praktische info:

Kom je met de auto? Dan kan je parkeren aan het Sint-Hubertus Plein in Schaffen. Je kan ook parkeren aan het Scafnis. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Dan kan je de bus nemen aan het station van Diest. Dit is lijn bus 7 en de halte is Schaffen-Dorp. Net tegenover de fietsenwinkel. Daarna wandel je richting het dorp. Je wandelt op verharde wegen, trage wegen en onverharde wegen. Honden moeten er aan de leiband.

De cafeetjes zijn er helaas nu gesloten door de corona regels. In normale omstandigheden kan je iets drinken in Ons Gildenhuis Café. Of je kan iets drinken en eten in de taverne, het Excuus. Hopelijk mogen ze snel terug open. Want je kan echt lekker eten in het Excuus.

Ik heb er zelf een wandelroute gemaakt. Er zijn ook wel knooppunten maar niet in het bos. Ik kan je dus wel aanraden om de gpx te volgen. De wandeling heeft een afstand van net geen 5km. In Schaffen heb je trouwens ook 2 bewegwijzerde routes. Je hebt er de wandeling van het vliegveld. Deze heeft een afstand van 10,9km. Of je kan er de route volgen van de Kelbergenwandeling van 9,8km. Dat is mijn favoriete wandeling van Schaffen.

De gpx file kan je hier onder downloaden:

Download file: Sanlavie_Schaffen_Hees_2021-03-10_15-04-57.GPX

Wat vond ik zelf van deze wandeling in Schaffen en Hees?

Ik was eigenlijk wel verrast hoe mooi en rustgevend deze wandeling was. Maar dat niet alleen het was er zo mooi, rustig. Ik hoorde er alleen maar geluiden van vogels. Het bos is enorm groot en je kan er gemakkelijk verdwalen. Ik vind het zalig om in een bos te wandelen en te genieten van de natuur. In Schaffen en Hees kon ik dan ook de mooie bomen en wandelpaden bewonderen. Kortom je hebt genoeg afwisseling tijdens deze wandeling. Het ene moment wandel je op asfalt, een bospad of in een bos met prachtige bomen. Deze wandeling is dan ook echt een aanrader voor elke wandelaar.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

2 Reacties

  1. Cloesen Johnny Reply

    Weer een mooie beschrijving van de wandeling en fijne foto’s. bedankt voor het delen. Groetjes Johnny.

    • Hoi Johnny, Dankjewel. Misschien een ideetje om in mijn geboortestreek te wandelen?

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.