De natuur in Zichem blijft mij iedere keer verbazen. Zo mooi en dat in een historisch dorpje. Deze korte wandeling van 5,60km neemt je mee langs de mooiste plekjes van Zichem. Het was er wel modderig. Maar dat hoort er natuurlijk bij in de winter. Benieuwd naar deze wandeling, lees dan snel verder.

5,60 km wandel je door de prachtige omgeving van Zichem.

In Zichem heb je verschillende wandelroutes. Zo kan je de routes volgen van de Demerbroeken. Een moerasgebied om in te wandelen. Op dit moment is het er wel heel drassig. Wat meestal is het modderig rond de regen periodes en in de winter. Ik schreef over de Demerbroeken al eens een leuke blog. Je kan deze blog hier lezen.

Onze wandeling begint aan het station van Zichem.

Er is een ruime parking vlakbij het station. Maar je kan er ook geraken met het openbaar vervoer. De wandeling neemt je al snel mee een stukje langs de Demer. Je ziet er al een stukje van de mooie natuur. De bomen, het riet komt je al snel tegemoet. Zo wandel je verder richting de Maagdentoren.

De Maagdentoren.

Zichem

De Toren met de vele namen. De Maagdentoren is een verwijzing naar Maria. De versterkte toren is een hele hoge toren van 26 meter hoog. De toren is vroeger in gestort maar nu gelukkig gerestaureerd. Bij speciale gelegenheden is de toren open. Ik ben er nog nooit binnen geweest. Omdat het helaas gesloten was. Na het uitzicht van de toren wandel je verder richting de muur met de klompen.

Het Marktplein van Zichem.

Zichem

We wandelen verder richting het Marktplein. Een prachtig prieeltje zien we in de verte. Met er langs gedenktekens en prachtige bomen. Ik vind persoonlijk het prieeltje zo mooi. Daarom heb ik deze wandeling ook uitgestippeld door het dorp van Zichem. Zo wandel je eerst door het dorp om daarna de natuur in te trekken.

De prachtige Natuur van Zichem.

Zichem

Na een paar km’s wandelen steken we de straat over. Al snel wandel je een prachtig wandelpad omhoog. Het licht van de lucht zie je op het einde. Het is zo mysterieus dat je al snel verder wandelt. Bovenaan zie je het uitzicht van weides, akkers en een prachtig stukje natuur. Je waant je daar in een andere wereld. Zo mooi dat je gewoon even moet stil staan en genieten van de natuur. Soms zijn de wandelpaadjes wel heel smal. Vooral het pad tussen 2 weides, het is er modderig. Waardoor je sommige stukken even wilt ontwijken maar je moet ook oppassen voor de prikkeldraad. Ook dit was weer een leuk avontuur, wel een beetje onverwacht. Daarna wandelen we terug richting de Maagdentoren en het station van Zichem.

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Station Zichem. Er is een redelijke parking achter en voor het station.
Route:Eigen wandeling, volg de gpx file.
Afstand:Je wandelt iets meer dan 5,60km in een prachtige omgeving.
Horeca:Ja in Borgloon centrum.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Bij en na regenweer kan het nogal drassig zijn in het natuurgebied. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must.

De gpx file met het uitkijkpunt vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_zichem_2022-01-12_14-42-15.GPX

Wat vond ik zelf van de Dorpswandeling in Zichem?

De korte wandeling vond ik ideaal om te doen op mijn vrije namiddag. Op een uurtje en een half wandel je rond in het prachtige Zichem. Het eerste stukje aan de Demer vond ik al heel mooi. Maar dat stukje gecombineerd met het dorp en de prachtige natuur is een pluspunt. Het stukje bovenaan de weides en de akkers vond ik het leukste. Op sommige stukken was er wel wat modder. Je zag ook water staan bij de achterkant van de maagdentoren. Ik raad je dan ook om stevige wandelschoenen of regenlaarzen te dragen. Deze korte wandeling in Zichem is voor iedere wandelaar een aanrader. Ben jij er al gaan wandelen?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

1 Reactie

  1. Linda schrijft 't op Reply

    Wat een leuke wandel tip, als de toren open zou zijn dan lijkt met het uitzicht wel de moeite waart.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.