Bergerven is een nieuwe toegangspoort van het nationaal park hoge kempen. Het gebied Bergerven ligt tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem. Het was vroeger een grindwinning, nu is het omgevormd tot meren, gras en pittige bergjes.

9km wandel je door de Bergerven.

Deze wandeling start aan de Ketelstraat 77 vlakbij het recreatiedomein Warredal. Je rijd nog een stukje door tot het einde van de straat. Er is niet zoveel parking. Ik raad je aan om er in de ochtend te gaan wandelen. Dan is het er rustig en aangenaam om er te wandelen. Je kan er kiezen uit 8 verschillende wandelingen van 2km tot 15km. Ik koos voor de rode wandeling van 9km. Ik ben trouwens heel blij dat ik deze wandeling heb gekozen. Sommige stukjes deden mij een beetje denken aan de Ardennen en het buitenland.

Deze wandeling was een enorme verrassing.

Je wandelt eerst een stukje langs prachtige bomen, op asfalt. Als je geluk hebt zie je er een paar paddenstoelen. Daarna wandel je verder richting het kanaal. Dit stukje was enorm rustgevend. Ik kon er een paar leuke foto’s maken van de eendjes die er zaten. Na een paar km volg je een wandelpaadje met kleurige herfstbladeren. Aan mijn linkerkant zag ik een meer, dat verscholenlen lag tussen de bomen. Ik hoorde een zwaan maar zag ze niet. Helaas kon ik er geen foto van maken.

Monument krijgsgevangenen.

Je wandelt door een begrazingsgebied met prachtige uitzichten. Op een gegeven moment zie je ook een monument waar de woning Stukken stond. Nu is het nog een ruïne en je ziet de overblijfselen van stenen. Het is een monument voor krijgsgevangene in de 2e wereldoorlog. Ik vind het altijd interessant om wat geschiedenis bij te leren. Daarna wandel je verder naar de Kapel van de Weerstand.

Kapel van de Weerstand.

Bergerven
Kapel Weerstand.

Een prachtige kapel waar je even stil moet staan. Het is trouwens ook een startplaats. Waar je één van de andere wandelingen kan starten. Een redelijke parking en waar je gemakkelijk kan parkeren. Al snel wandelde ik het bos in.

Pittige bospaadjes.

Een bospaadje zorgt er voor dat je een prachtig bos in wandelt. In het herfst seizoen vind ik het heerlijk om in een bos te wandelen. Je ziet dan de kleurrijke bladeren, bladeren die op de bospaadjes vallen. Je hoort er eekhoorntjes lopen. Sommige bospaadjes waren wel heel pittig. Zoals je ziet op de foto hier boven. Op een gegeven moment wandel je omhoog zie je een jagers hutje aan de kant staan. De pittige afdaling is er eentje om te koesteren. Daarna zie je varens en een prachtige omgeving. Ik heb echt genoten van deze wandeling. Ik had daar al vele eerder moeten gaan wandelen. Je voelt het wel in de kuiten, de ideale training. Kortom deze wandeling is een aanrader als je houdt van pittige bergjes en afdalingen.

Het recreatiedomein Warredal.

Je kan overnachten in het recreatiedomein Warredal in cosy cabins. Ideaal om daarna eens het adventure kamp te doen met het hele gezin of met vrienden. Het zag er echt leuk uit om te doen. Vlakbij het recreatiedomein vind je ook ruiterswandelingen. Of je kan er deze leuke wandeling van 9km doen.

Praktische info:

Startplaats:Gps: Ketelstraat 77, Maaseik. Je rijdt door tot het einde van de straat. Daar kan je parkeren. Meer info over deze wandeling vind je op de website van het Nationaal Park Hoge Kempen.
Route:Bewegwijzerde rode route. Je volgt het rode driehoekje.
Afstand:Ongeveer een 9km.
Horeca:Niet opgelet.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Draag stevige wandelschoenen en bij drassig weer regenlaarzen.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

2 Reacties

  1. Jos Willems Reply

    Prachtige wandeling ik heb ze ook gewandeld mooi natuur 👍

    • Ja hé, prachtige omgeving. Heb je de kantoorruimte in het bos ook gezien?

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.