Het nationaal park heeft verschillende toegangspoorten zoals bijvoorbeeld de Lieteberg, Maasmechelen, Station As of Bergerven. Deze keer wou ik eens gaan wandelen in Pietersheim. Je kan trouwens de wandelingen van Pietersheim starten op het Jocomo Parc. Ik neem je mee in deze blogpost langs de mooiste plekjes.

Pietersheim een aparte locatie.

Je vertrekt op de ruime parking van het vertrekpunt Pietersheim. Daar vind je trouwens ook het wandelplannetje. Je kan er verschillende wandelroutes volgen. Waaronder het kabouterpad van 3km. Echt een leuke wandeling voor de kinderen. Onderweg zie je leuke kabouters in het bos. Je krijgt er ook een leuke rebus die de kinderen kunnen oplossen.

Je kan er ook meerdere routes combineren zoals bijvoorbeeld de rode route Pietersheim en de gele route van de Lieteberg. Ideaal als je meer km’s wilt doen. Wij kozen voor de blauwe route van 6,8km. Met vertrekpunt Pietersheim. Als je de parking verlaat wandel je al snel richting het kasteel.

Pietersheim Kasteel.

Het kasteel is een prachtig gebouw met een unieke locatie om er te wandelen. Sinds 2017 is het een hotel, je kan er eten of er verblijven. Vroeger was het een woning van prins Xavier de Merode. De prins schenkte het kasteel aan de gemeente en zo werd het een hotel. We wandelen verder richting de Waterburcht.

De Waterburcht, een museum.

Na onze wandeling in Pietersheim, wilde wij het museum bezoeken van de waterburcht. Dat vonden we eigenlijk jammer. De dag na de wandeltocht bezocht ik het waterburcht museum. Het was het zeker waard. Het museum moet je gewoon bezoeken als je in de buurt van Pietersheim bent. Het is gratis, vintage en cultuur, wat wil je nog meer? De Waterburcht was trouwens vroeger ook onderdeel van de familie van de Merode. In deze waterburcht zit heel wat geschiedenis verstopt.

In de 12e eeuw werd deze burcht gebruikt bij veldslagen door de heren van Pietersheim. Via een zwevend loopbrugje is deze burcht te bereiken. Je kan hier rustig rond wandelen en genieten van een prachtig uitzicht. Sommige stukken zijn wel niet rolstoeltoegankelijk. Op elk platform vind je wel iets leuks. Zo kan je een kijkje nemen op het burchtplein, uitzicht van het park of het kasteel. In de grote kijkdoos kan je dan weer naar een filmpje kijken. De film toont de evolutie over de waterburcht.

Bezoek ook even het bezoekerscentrum. Daar krijg je meer info over de waterburcht, de dieren en over het landschap rond de site. Je vindt er ook wandelboekjes, kaarten of een leuke fietsroute. Die je zelfs meeneemt tot in Oud-Rekem. Na het museum begeven we ons terug op de wandelbrug richt het mooie bos met de vele dreven.

Het Nationaal park.

Pietersheim

Na het museum begeven we ons richting het nationaal Park. Een groot natuurgebied om in te wandelen. Af en toe was het wel een beetje modderig. Er is trouwens ook een verkorte route die je terug meeneemt naar het Jocomo Park. Deze verkorte route word aangeduid met een kruisje. Je wandelt er trouwens op wandelpaden. Maar ook op vlonderpaden. Die vond ik zelf zo leuk. Je wandelt een stukje verder en zo kom je terecht bij het 2e starterspunt van Pietersheim. Deze poort sluit wel na zonsondergang. Zo beland je op de kinderboerderij en het domein van Pietersheim.

Het Domein Pietersheim.

Op het domein van Pietersheim vind je de kinderboerderij en speeltuin. Beide zijn dagelijks geopend. Je hoeft niet te reserveren. De kinderen kunnen er spelen terwijl de ouders er gezellig iets drinken of een hapje eten in de hoeve. Maar je kan ook voeding kopen voor de diertjes bij de administratie van de kinderboerderij. Geef ze geen brood of ander eten dat is verboden. Het is ook niet gezond voor de dieren. Na de kinderboerderij en de speeltuin wandel je terug richting het bos. Zo wandel je terug langs de vijvers van de waterburcht, richting het startpunt en de parking.

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische info:

Startplaats:Gps: Waterstraat 52 3620 Lanaken. Een ruime parking. Vlakbij de parking vind je het wandelplannetje.
Route:Bewegwijzerde wandeling. Blauwe ruit.
Afstand:Bijna 7km wandel je in een prachtige omgeving.
Horeca:Horeca aanwezig. De Hoeve en het kasteel.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is helaas niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Draag stevige wandelschoenen en bij drassig weer regenlaarzen.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

1 Reactie

  1. Hoe leuk om dit artikel tegen te komen. Wij gaan hier een paar keer per week heen.
    Ze hebben dan ook een hele leuke hondenweide naast de kinderboerderij.
    Zalige plaats en zeker en vast een aanrader.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.