Het ene moment sta je nog in het centrum van Hasselt. Je wandelt al snel de parking af richting de Japanse tuin. In de Japanse tuin ontdek je de Japanse cultuur en waan je je in een rustgevende Oase. In deze blogpost vind je meer info over de Japanse tuin Hasselt. Zoals de tuin zelf, de praktische info en nog vele meer.

De Japanse tuin Hasselt.

De tuin is opgedeeld in drie delen. Het eerste deel bestaat uit openheid, brede paden en beplanting. Deel 2 bestaat uit de Japanse tuin. Het derde deel bestaat uit het kerselarenpark. Ze hebben een prachtige collectie kerselaars. In april kan je de bloesems bewonderen van de kerselaars.

Je wandelt er binnen en al snel zie je de prachtige bomen. Je neemt nog snel een gratis wandelboekje mee en volgt de bewegwijzerde bordjes. Die je de weg wijzen doorheen het park. Je wandelt over de zigzag brugjes richting de drakenpoort waterval. De waterval bereik je door over de stapstenen te wandelen. Het was er wel even druk. De meeste bezoekers maken er een selfie of een foto van de drakenpoort.

Je ziet in het park vooral water, deze staat voor het leven. De rotsen staan voor stabiel en mos zorgt dan weer voor een rustgevende plek. Ideaal om er trouwens te mediteren. Mediteren vind ik enorm ontspannend. De Japanse tuin had op mij dan ook een rustgevend effect. Na een bezoekje aan deze prachtige tuin. Heb je een zen gevoel. Je komt helemaal ontspannen terug.

Japanse tuin hasselt
Drakenpoort waterval.

Na de waterval volgen we verder ons wandelpad doorheen de tuin. De Japanse tuin heeft voor iedereen wat leuks. Zo zie je het theehuisje, wandel je door het ceremoniehuis. Je wandelt over de brug richting het keienstrand met de koi’s. De kinderen kunnen de visjes voeren. Visvoer kan je kopen aan de kassa.

Bewonder even de prachtige Magnolia’s of de kerselaren tijdens het bloesem seizoen. Buig even voor het Shinto altaar of luid de vredesbel. Je kan er ook picknicken met het hele gezin. Tijdens de evenementen en in het weekend kan je er ook eten of drinken. Door de week vind je er alleen een drankautomaat.

Het Kersenbloemseizoen.

Je kan momenteel de prachtige kersenbloesems bewonderen tijdens het kersenbloemfestival. Je vindt er ongeveer een 225 prachtige exemplaren. Ze zijn de trots van de Japanse tuin. Ik kijk er ieder jaar weer naar uit om de bloesems te zien bloeien. De kersenbloesems zijn heel belangrijk in de Japanse cultuur. Je vindt ze trouwens overal in Japan. Ooit wil ik eens reizen naar Japan en daar de kersenbloesems bewonderen. In Kyoto zijn ze trouwens het mooiste. De japanners noemen het aanschouwen van de kersenbloesems trouwens Hanami. Het betekent naar de bloemen kijken. Je kan de bloesems nog bewonderen tot eind april. Daarna zijn ze helaas uitgebloeid.

Je kan er ook workshops volgen.

In de Japanse tuin kan je ook een aantal workshops volgen. Je kan er een workshop thee demonstratie volgen. Een verhaalwandeling kan je volgen. Of Tai Chi voor kinderen maar natuurlijk nog vele meer.

Leuke evenementen.

Door het jaar heb je leuke evenementen. In april loopt het kersenbloesemseizoen. Wat echt een aanrader is. Als je houdt van fotograferen is dit evenement zeker een aanrader. De prachtige bloesems kan je al wandelend bewonderen. In de zomer heb je het wensenfestival. De zevende dag van de zevende maand is wensendag. Je kan tijdens het wensenfestival zelf een wens op schrijven en ophangen aan een bamboetak. Schrijf een wens op die je geluk brengt. Je viert dan ook het begin van de zomer. Er zijn ook nog andere leuke evenementen zoals Origami voor vrede, het Obon festival, Manga en Cosplay festival en het chrysanten festival. Meer info over de evenementen vind je terug op de website van de Japanse tuin Hasselt.

Praktische info Japanse tuin Hasselt:

Adres: Gouverneur Verwilghensingel 15, 3500 Hasselt. Parkeren kan je op de parking van de Japanse Tuin, Gouverneur Verwilghensingel. Je volgt dan het bordje de Japanse Tuin. Of je parkeert aan de Koning Boudewijnlaan parking. Je wandelt dan binnendoor richting de tuin. Ik vind het persoonlijk ietsje korter dan hun eigen parking.

Huisdieren zijn niet toegelaten in deze prachtige tuin. Maar assistentiehonden mits een geldig attest zijn wel toegelaten.

Rolstoeltoegankelijk, de wandelpaden zijn breed. Alleen het theehuisje op de heuvel en de stenen die in het water liggen zijn niet toegankelijk.

Er is geen restaurant maar tijdens de evenementen en in het weekend vind je er wel drank en eten. Je kan er ook gezellig picknicken. Maar ruim wel je eten op en gooi het in de vuilbakken. Zo blijft de tuin mooi.

Je wandelt op de wandelpaden maar niet achter de koorden of op het mos. Volg de regels van het park zo blijft het leuk voor iedereen en ook voor jou.

Je kan met cash betalen of met bankcontact. Volwassene betalen 6 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis binnen. De tuin is open vanaf 10u tot 17.00u. Feestdagen van 13u tot 17u. De Japanse tuin is gesloten in de winter. Meer info vind je op de website van de Japanse Tuin.

Overige fotogalerij:

Ook leuk om te doen in Hasselt:

Na de Japanse tuin kan je nog even wandelen in het stad van Hasselt. Je kan ook in het centrum gezellig iets eten of drinken. Er zijn trouwens ook nog andere museums zoals bijvoorbeeld het modemuseum, jenevermuseum of bezoek ook eens de Abdijsite Herkenrode. Daar kan je wandelen, bezienswaardigheden bewonderen en iets drinken.

Er is genoeg te doen en te bewonderen in de Japsense tuin. Voor iedereen wat leuks. De allerkleinsten kunnen er vissen voeren. Je kan er kersenbloesems bewonderen in april en je leert er de Japanse cultuur kennen. Een aanrader voor jong en oud.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

15 Reacties

 1. Lindaschrijft ' t op Reply

  Wat een leuke tip, ik ben dol op de Japanse tuin en ga graag naar Clingendeal de Japanse tuin daar is prachtig

 2. Ik ken deze Japanse tuin helemaal niet, maar op de foto’s ziet het er prachtig uit. Het is zeker een plekje die ik eens zou willen bezoeken (met camera). 🙂

 3. Frederique Reply

  Wat prachtig he, ik houd sowieso van Japanse tuinen. Ook hier in Den Haag hebben we een mooie.

 4. Wat een uitnodigende foto’s, krijg meteen zin om hierheen te gaan. De kersenbloesem in Japan zou ik ook graag eens zien. Snap dat je hier helemaal rustig vandaan kwam, ga deze plek op mijn lijstje zetten.

 5. Dit vind ik zo prachtig mooi! Heb altijd wel iets met het Japanse cultuur en natuur gehad. Dit is 100% een bezoekje waard!

 6. Ik ben de Japanse tuin in Hasselt al meerdere keren gaan bezoeken.
  Ja, deze tuin is prachtig in de bloesemtijd.
  De foto’s zijn zo herkenbaar. Echt de moeite waard.

 7. In Den Haag is er ook een Japanse tuin. Die gaat eind van deze maand open. Kijk daar erg naar uit

 8. Tai Chi voor kinderen! Wat gaaf. Ik zie allerlei mogelijkheden want mediteren is iets dat ik heel graag doe. Vandaag heb ik gekozen voor 2 sessies buikspier (online) maar ook een good flow yoga (eveneens online) die zo ontzettend binnenkwam dat ik aan het einde moest huilen. Dat heeft dan ook weer iets moois. Echte ontlading die ik blijkbaar nodig had. De kersenbloesem is ook zo prachtig! Mooie foto’s van een heel mooi uitje.

 9. wij hebben onze eigen japanse tuin met een mega koi vijver maar de tuin in naaldwijk is ook een aanrader!

 10. Mandy Eggens Reply

  Oh wauw! Dat ziet er wel super leuk uit! Hasselt is alleen helaas niet in de buurt. Alleen zulke tuinen zijn vaak wel suuuper leuk! Dus ik ga het onthouden

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.