Op een mooie dag besloot ik al snel om te gaan wandelen in het Webbekomsbroek van Diest. Ik wou een leuke wandeling maken van ongeveer een 10km. Ik besloot om te vertrekken aan de Halve Maan. Zo wandelde ik verder richting het Webbekomsbroek en naar de Sint Jansberg te Zelem. Benieuwd naar mijn wandeling lees dan snel verder.

Zelf een wandeling uitstippelen.

Al jaren ga ik wandelen in het Webbekomsbroek. De nieuwe wandelroute kon mij gisteren wel een beetje bekoren. Maar ik ben te avontuurlijk om maar gewoon een wandeling te volgen. Ik besloot al snel om er zelf eentje uit te te stippelen. En laat dat nu net ietsje leuker en avontuurlijker zijn. In mijn hoofd heb ik altijd een bepaald idee hoe ik wil lopen.

Je vertrekt aan de Halve maan.

Een recreatiepark waar kinderen heerlijk kunnen spelen, wandelen en zwemmen. Na de wandeling kan je hier iets drinken of even rond wandelen in het park zelf. Wij volgen de trapjes omhoog richting de vijvers van de Halve Maan. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht en je hebt ook houten plateaus waar je even naar beneden kan wandelen. Daar kan je rustig even zitten, picknicken of gewoon rond kijken. Al snel besloot ik om verder te wandelen. Ik zag in de verte al een prachtige vogel zitten.

De aalscholver.

Ik was zo gefascineerd door dit prachtige wezen. Een prachtige zwarte vogel. Ik had deze nog nooit gezien. Dankzij de volgers op facebook kwam ik achter zijn naam. Het is een aalscholver. Dankjewel aan alle volgers om even te reageren. Zo leer ik zelf ook nog iets bij. De vogel is 80cm tot 100cm lang. Echt een grote vogel als hij of zij zijn vleugels spreid. De vogel valt het meeste op door zijn snavel. Je kan ze meestal vinden aan een visvijver.

Zo wandel je verder richting weer een andere vis vijver.

De vijver in Webbekom is rustig gelegen. De meeste mensen wandelen en fietsen dit gewoon voorbij. Je kan er heerlijk genieten van de mooie uitzichten, de ganzen en de eendjes. Ik wandelde er even rond en zo vervolgde ik mijn wandeling richting de kijkhut.

Kijkhut.

De kijkhut zie je al in de verte. Je wandelt een stukje naar beneden richting de kijkhut. De kijkhut ligt een beetje verscholen. Ik zag regelmatig een paar mensen voorbij wandelen. Ze twijfelden om naar beneden te wandelen. Het is echt een leuke tip om eens te doen. Je kan er rustig zitten op een bankje. Genieten van een prachtig uitzicht, verschillende vogels zien en een vijver. Met een blauwe lucht is dit het ideale decor om even een foto te maken. Na de kijkhut wandelde ik verder richting de Sint-Jansberg.

De Sint-Jansberg.

Zodra je dit gebied betreed waan je je in een prachtige omgeving. Boordevol prachtige bomen van verschillende leeftijden. De bomen zijn omringd door landbouwakkers. Je ziet er de mooiste uitzichten. Het kan er wel een beetje modderig zijn maar dat maakt het net wat avontuurlijker. Het bos is niet zo heel groot maar wel een prachtige troef voor deze wandeling. Na dit stukje wandelde ik richting het Rothbroek.

Rotbroek.

Het Rotbroek is niet zo heel groot. Het Rotbroek is het overgangsgebied tussen de Vallei van de zwarte beek, het Zwart water en de Demervallei. In Sommige periodes kan het er wel eens modderig zijn. Waardoor je er niet kan wandelen. Via het Rotbroek wandel je terug naar het Webbekomsbroek.

Dit stukje is onderdeel van de nieuwe rode route van 9km. Het is een prachtige omgeving. Je ziet links en rechts een prachtig beekje. Daarna zie je de mooiste uitzichten in de verte. Zo wandel je al snel terug richting het natuurcentrum. Aan het natuurcentrum zie je ook de ooievaars zitten op hun nest. Tot slot wandel je richting de Halve Maan.

Overige fotogalerij van de wandeling:

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest. Ja er is een ruime parking in de buurt.
Route:Eigen wandeling, volg de gpx file.
Afstand:Je wandelt iets meer dan 11km in een prachtige omgeving.
Horeca:Ja aanwezig op deze route. Aan de visvijvers is een restaurant.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Bij en na regenweer kan het nogal drassig zijn in het natuurgebied. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must.

De gpx file met het uitkijkpunt vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_DiestZelem_2022-03-09_14-11-49.GPX

Wat vond ik zelf van de wandeling?

Een paar keer per jaar ga ik wel eens wandelen in het Webbekomsbroek, Rothbroek of in Zelem. Maar deze keer heeft deze wandeling mij wel een beetje verbaasd. Het stukje met de prachtige uitzichten en de Demer was zo mooi. Ik zou er uren kunnen rond wandelen en genieten van de natuur. Ben jij al gaan wandelen in dit natuurgebied?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

1 Reactie

  1. Linda schrijft 't op Reply

    Wat een leuke wandeling en een leuke afwisseling met alle vogels. Ik ben dol op Aalscholvers ze zijn heel mooi om op de foto te zetten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.