2021 was vooral een wandeljaar met hier en daar wat top momentjes. Ieder jaar is het moeilijk om 10 wandelingen uit te kiezen. Het was een moeilijke opgave daarom heb ik er 12 gekozen. Ik heb van al deze wandelingen stuk voor stuk genoten in de natuur en van de omgeving. Benieuwd naar mijn 12 favoriete wandelingen, lees dan snel verder.

Mijn 12 favoriete wandelingen.

Deze 12 wandelingen zijn stuk voor stuk aanraders om te doen in het weekend. Of op een vrije dag trek je de natuur in met één van deze prachtige routes.

1. Avontuurlijk wandelen via vertrekpunt Krieckaert.

Krieckaert

De mooiste herinneringen heb ik aan de wandeling in Lanaken met vertrekpunt Krieckaert. Je wandelt bijna 11km in een avontuurlijke omgeving. De Oversteek Roelerbeek vond ik het mooiste stukje van deze wandeling. Het lijkt wel een beetje op de Ardennen. De gpx file en meer info vind je terug in de blogpost over Krieckaert.

2. Historisch wandelen in Oud-Rekem.

Oud-Rekem

Een tweede wandeling die ik maakte tijdens mijn vakantie in 2021. Een prachtig historisch dorpje om in te wandelen. Ik heb toen gekozen voor de gele route van ongeveer 8km of 9km. Na de wandeling raad ik je aan om even het dorp te bezoeken en het kerk museum. De gpx file en meer info vind je terug in de blogpost over Oud-Rekem.

3. Het pittige bergje Mijn Terril in Zolder.

Mijn Terril

De Mijn Terril is een prachtig bergje om te bewandelen. Het is een korte wandeling van bijna 3km maar wel een aanrader. Het eerste stukje vond ik enorm pittig. Ja deze terril zorgt voor verrassingen tijdens het wandelen. Je kan er genieten van de mooie uitzichten. Ideaal om er foto’s te maken. De gpx file en meer info vind je terug in de blogpost over de Mijn Terril.

4. Pietersheim en de prachtige Waterburcht.

Pietersheim

Wij vertrokken toen aan de waterburcht. Je kan er verschillende afstanden volgen. Ik volgde de blauwe route van bijna 7km. Je wandelt er langs het kasteel, de waterburcht en het domein Pietersheim. Momenteel zijn ze in Pietersheim wel aan het werken. Na de wandeling of er net voor raad ik je aan om het museum te bezoeken. Startplaats: Gps: Waterstraat 52 3620 Lanaken. Een ruime parking. Vlakbij de parking vind je het wandelplannetje. Meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost wandeling Pietersheim.

5. De wandeling in Maasmechelen.

Maasmechelen

Afgelopen herfst ging ik wandelen in Maasmechelen. Ik vind het persoonlijk één van de mooiste wandelingen die ik al heb gedaan van het Nationale Park. Je kan er verschillende routes volgen en combineren. Dat deed ik ook en zo wandelde ik al snel een 12km. De gpx file en meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost Maasmechelen.

6. Wandelen in Westerlo.

Westerlo

Een prachtige wandeling die je mee voert langs de Grote Nete, de natuurgebieden het Riet en de Kwarekken. Je wandelt 7km in het prachtige Westerlo via knooppunten. De afstand is maar 7km. Maar je wandelt wel langs het kasteel en prachtige gebieden. De gpx file en meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost Westerlo.

7. wandelen in de Gerheserbossen van Heppen.

Voor een rustige wandeling trok ik dan weer naar de Gerheserbossen van Heppen. Ik stippelde er zelf een leuke wandeling uit. In de herfst is het er zo mooi maar ook in andere seizoenen. Deze wandeling van bijna 12km gaat ook door het speelbos. De gpx file vind je terug in de blogpost over Heppen.

8. Bergerven wandeling te Maaseik.

Voor een pittige wandeling rijd je even naar Bergerven in Maaseik. Ik wou eerst nog een langere afstand nemen. Maar uiteindelijk koos ik toch maar voor de rode route van 9km. Oh wat had deze wandeling pittige bospaadjes. Op sommige stukken moet je wel voorzichtig zijn en vooral bij modder. Maar de omgeving is er zo mooi om te wandelen. Meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost over Bergerven.

9. Wandelen in Diepenbeek.

Het schitterende Diepenbeek ontdek je met je wandelschoenen aan. Met deze keer als pareltje het natuurgebied Dauteweyers, eentje met prachtige uitzichten, unieke bruggetjes en speeltuinen voor de kids. Het gebied vind je in het noordoosten van Diepenbeek. Ik koos er toen voor de oranje route van 10km. Je kan er nog andere routes volgen. Zelfs eentje van maar 16km. Meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost over Diepenbeek.

10. Wandelen in Molenstede.

Je wandelt er op trage wegen, rustige wandelpaden en na een tijdje wandel je weer door een begrazingsgebied. Plus je krijgt er een plattelandsgevoel van. Ik stippelde er zelf een wandeling uit van bijna 12km. Het was er rustig en je kan er heerlijk foto’s maken van de natuur en de omgeving. Meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost over wandelen in Molenstede.

11. Wandelen op het Gestelpad.

De wandeling Gestelpad is een aangename wandeling die je mee neemt langs prachtige bezienswaardigheden. Ik heb het meeste genoten van de groene open vlaktes, weien en de bomen. Maar ook de bruggetjes vond ik wel leuk. Tijdens het wandelen heb je genoeg afwisseling tussen asfalt, bos paadjes en trage wegen. Meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost over het Gestelpad.

12. Wandelen in de buurt van de Heimolen.

Heimolen

Als laatste kies ik voor de wandeling rond de Heimolen. Het gebied rond de Heimolen in Aarschot is zo mooi. Ik koos er toen voor een wandeling van 6,50km. Ondanks dat deze wandeling een stukje langs een spoor loopt vind ik het toch een aanrader. Er was genoeg afwisseling tussen de verschillende bospaadjes en de omgeving. Het kan er wel soms enorm drassig zijn. Meer info over de wandeling vind je terug in de blogpost over de prachtige Heimolen.

Kortom dit was mijn overzichtje van 2021.

Ik heb heel veel wandelingen gedaan. De km’s heb ik helaas niet bijgehouden. Maar dat ga ik dit jaar wel doen. Ik hoop dat 2022 nog een mooier wandeljaar word voor iedereen. En dat we kunnen genieten van de mooie natuur. Met een goede gezondheid, veel geluk en liefde.

Lees hier alle wandel blogs van 2021.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

8 Reacties

 1. Tania Gils Reply

  We hebben ook 2 hondjes, en we wandelen ook heel graag, ook door we aan de rand van een stad , zijn we ook altijd op zoek naar mooie wandelingen in de natuur, waar we wonen zijn ze alles aan het volbouwen, fustratie

 2. Linda schrijft 't op Reply

  Als ik ga wandelen dan neem ik graag mijn fototoestel mee om natuurfoto’s te maken, zie instram mevrouwtjenatuur. Ik wil dus altijd iets kunnen fotograferen, het liefst dieren maar een molen of de spiegeling via een bruggetje in het water vind ik net zo leuk. Ik zou dus gaan voor de 11de wandeling.

 3. Wekelijks gaan wij naar Pietersheim omdat ze best een leuke hondenweide hebben naast de kinderboerderij. Wat ik wel graag eens zou doen is Oud Rekem gaan bezichtigen.

 4. Wat een prachtige plekken daar! Dit zijn momenten waar ik dus ook echt enorm intens van kan genieten!

 5. Frederique Reply

  Zo wat veel moois zeg zo. Ik houd ervan als er ook water is. Dat zorgt ook voor mooie foto’s 🙂

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.