Een paar jaar geleden is Oud-Rekem verkozen door het mooiste dorp van Vlaanderen. Het dorp bruist van de historische bezienswaardigheden. Ik had er trouwens nog nooit Van gehoord. Maar ik was er wel nieuwsgierig naar geworden. Was het dorpje wel zo mooi? Dat kom je te weten in deze blogpost.

Historische wandeling.

In augustus, mijn vakantie (18/08/21) besloot ik om hier te gaan wandelen. Je parkeert je auto aan het kanaal. Daar heb je een mooie locatie om te starten. Na de parking vind je al snel een wandelplannetje. Je kan er kiezen uit 4 prachtige wandelingen. Je hebt er 2 grote wandellussen van rond de 15km. Maar ook 3 lichtere wandelroutes. Bij de gele wandelroute waren er op het einde werken. Wees voorzichtig.

Het Kasteel d’Aspremont-Lynden.

De vijf routes beginnen aan het kanaal en nemen je mee door Oud-Rekem. In de verte zie je al een stukje van het kasteel met de gele omheining. Net voor het kasteel loopt een beek. Wist je dat het kasteel werd herbouwd door de familie d’Aspremont-Lynden. Vanaf de 17e eeuw bestuurde zij Rekem. Daarna werd het tijdens de oorlog een ziekenhuis. Nu woont er niemand maar word het gebruikt voor tentoonstellingen. Er liep toen eentje van kunstwerken.

Na het kasteel wandel je verder door het dorp Oud-Rekem.

Oud-Rekem
Het dorp Oud-Rekem.

Aan je rechterkant zie je de middenpoort. De stadspoort met het poortwachtershuisje droegen vroeger de middenpoort. Nu is het een prachtige doorgang. Maar we slaan hier niet af en wandelen we richting de Paterskerk. Oorspronkelijk was deze kerk een kloosterkerk van de minderbroeders. Je wandelt een stukje verder door het historisch dorp en zo beland je al snel in het natuurreservaat Oude Weerd.

Het prachtige natuurreservaat Oude Weerd.

Het natuurgebied is een prachtig gebied dat het hele jaar toegankelijk is door op de wandelpaden te wandelen. De oude Weerd is een gebied van 29,7 hectare groot. Het natuurreservaat bestaat uit graslanden, poelen, een prachtig vlonderpad, een bruggetje en een paar weien. Je ziet er prachtige uitzichten. In dit natuurgebied splitsen de verschillende wandellussen. Ik koos voor een route die ook langs het kanaal loopt.

Het kanaal.

Hier moet je wel even oppassen, geen fietspad of een wandelpad maar wel een mooi uitzicht. Op de terug weg wandel je ook even langs de andere kant van het kanaal. Om daarna over de brug te wandelen richting het dorp. Toen ik terug wandelde koos ik er voor om nog even door het dorp te wandelen. Zo wandel je terug richting het kasteel en richting het kerkmuseum.

Katholiek kerk museum.

Oud-Rekem

Iedereen kent wel een kerk maar een museum in een kerk is toch wel iets uniek. Je wandelt er binnen en aan je linkerkant zie je een doopfontein. Als je gedoopt wordt gebruiken ze het water van deze fontein. In het museum zie je kostuums, bekers en andere dingen die te maken hebben met het katholieke bisdom. Al snel wandelde ik naar buiten. Want ik dacht toen oh is dit alles. Tot ik op het einde een man tegen kwam die er werkte. Je kan aan de ingang ook naar boven gaan, via een trap. Daar zie je het uitzicht van de orgel op de kerk. Ik wandelde verder naar boven en toen zag ik de ene prachtige ontdekking na de andere. Bovenaan zie je de bel, het klokken uurwerk en de houten gevel. Het houten dak aan de binnenkant sprak mij echt aan. Het kerkmuseum kan je trouwens gratis bezoeken. Je kan deze kerk bezoeken van half januari tot midden december. Het is elke weekdag open van 13u tot 17u. Meer info over de openingsuren van de kerk vind je op de website van Lanaken.

Het poortgebouw.

Oud-Rekem

Na het kerkmuseum wandelde ik richting het poortgebouw. Je hebt er ook een prachtige tuin. Maar helaas mocht ik deze niet bezichtigen omdat er een trouw was. Misschien heb jij meer geluk dan ik. Zo wandelde ik al snel verder richting de restaurants.

In het dorpje zelf heb je ook een aantal restaurants. Ze zagen er zo gezellig uit. Maar bij sommige restaurants moet je wel reserveren. Je hebt er de Oude god, een gezellige bistro. Waar je ook kan lunchen tot 15.00. Je kan er pas dineren om 17.00u. Bij het restaurant zie je ook een prachtige historische poort. Je wandelt hier door en dan kom je terug terecht bij de parking Van het kanaal. Maar je kan ook iets eten en drinken bij het restaurant Onder de linden.

Tot slot wandelde ik nog een beetje rond. Oud-Rekem is zo mooi. Je kan er prachtig wandelen, de cultuur verkennen van het historische dorp. Maar je kan er ook fietsen en de fiets knooppunten volgen tot in Pietersheim. Je kan er ook rond rijden met een old timer. Bij de aankomst zag ik er al een paar old timers rond rijden. Ze passen gewoon perfect bij het historische dorp Oud-Rekem. Ideaal om er foto’s te maken van je auto.

Een min puntje vond ik wel de werken aan de appartementen. Kort bij de groenplaats. Dit verpest toch wel een beetje het uitzicht van het historisch dorp. De bewoners vinden de appartementen er ook niet passen. Maar los daar van is het dorp Oud Rekem een prachtige locatie voor een dag uitstapje. Ben jij er al eens geweest? Wat vond je er zelf van?

Praktische info:

Startplaats:Gps: Colmonterveld, Lanaken. Parkeren doe je bij de kanaalzone. Parking 18.
Route:Bewegwijzerde wandeling. Gele ruit.
Afstand:Ongeveer 8km/9km.
Horeca:Horeca aanwezig aan het begin van de wandeling.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Draag stevige wandelschoenen en bij drassig weer regenlaarzen.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_oudrekem_2021-08-20_13-09-27.GPX

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

3 Reacties

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.