Op een mooie dag besloot ik al snel om eens te gaan wandelen in het Pijnven in Hechtel-Eksel. Ik was er al eens gaan fietsen en toen vond ik het eigenlijk al heel mooi. Dus was ik eens nieuwsgierig geworden naar de wandelpaden en de bezienswaardigheden. Zoals het fietsen door de bomen. In dit artikel neem ik je mee langs de mooiste plekjes van het Pijnven.

Wandelen in het mooie Pijnven

Ik had in een oude libelle 2 wandel pagina’s gevonden met knooppunten. Er stonden 4 wandelingen op per pagina. Ik koos dus voor het Pijnven. Het was het ideale moment want ik had eens een dagje vrij. Ik reed al snel naar de wandeling. Alleen stuurde mijn gps mij naar de camping parking. Ik reed 600 meter verder en vond eindelijk de parking en de startplaats van het Pijnven.

Deze keer volgde ik iemand anders zijn wandeling. Meestal stippel ik zelf mijn wandelingen uit. Of ik volg al eens een routewandeling die met kleurtjes bewegwijzerd is.

Pijnven
Prachtige bomen in het Pijnven.

Een stevige wandeling van 9km in het Pijnven.

Het Pijnven is 2000ha groot en ideaal om een wandeling te maken. Je kan er kiezen uit 3 bewegwijzerde routes. Je hebt de blauwe bosbewoners route van 2,4km. Deze is heel leuk om te doen met kinderen. Zo kom je langs dieren beelden en de kinderen kunnen geluidjes maken en ze na doen. Dat is toch leuk voor de kids? Maar je hebt er ook de oranje route van 6,4km en de rode route van 10,2km. Of je stippelt zelf een wandelroute uit via de via het knooppunten netwerk van Bosland. Bij de start vind je ook plannetjes voor te fietsen of om te paardrijden.

Het Pijnven en het bosmuseum Pijnven

Knooppunt 285 neemt je mee langs het Pijnven museum. Jammer genoeg was dit niet open. Want het zag er wel heel leuk uit. Een leuk weetje over het Pijnven: In 1904 werd het Pijnven aangeplant. De bedoeling was om het hout te leveren aan de opkomende mijnindustrie. In de jaren 60 werden de mijnen gesloten. In de 21ste eeuw leerde men dan ook dat je voor een bos moet zorgen en het niet moet omkappen. Het bos heeft nu ook een ecologische functie. Zo hebben ze meer aandacht voor de inheemse planten en de dieren. Zo liep er zelfs de eerste wolf rond in het Bosland.

Na ongeveer 600 meter zag ik al het Three House.

De moderne mooie boomhut “Three house” trekt onmiddelijk mijn aandacht. Op de terugweg kom je trouwens ook langs deze Three House. Maar dan zie je de voorkant van de boomhut. Het is een prachtige ruimte om te vergaderen. Je zit er midden in de natuur met groen gras en bomen. Plus je kan na de vergadering er ook een leuke wandeling maken. Ideaal om even te ontstressen van het werk. Kort bij de boomhut zag ik trouwens ook een stukje van het Disc Golf.

Fietsen door de bomen of is het wandelen door de bomen?

Na 1,6km zie ik in de verte al het fietspad tussen de bomen. Ik heb trouwens dit fietspad al gedaan met de fiets maar dat vond ik iets minder leuk. Je kan nergens even stilstaan om te genieten van de natuur. Het is echt een aanrader om dit al wandelend te doen. Maar dan op een rustig moment. Je kan er op wandelen en rond kijken naar het adembenemend uitzicht van de bomen dat je links en rechts ziet.

De hele wandeling kijk ik verbaasd om mij heen.

Ik wandelde door een bos op holle wegen en langs prachtige bomen. De natuur wisselde zich af met prachtige heide en gras. De heide was nu uitgebloeid maar in de zomer kan je er prachtige foto’s van maken. Ik zag er trouwens ook een buizerd rond vliegen. Helaas lukte het mij niet om er een foto van te maken. Ik kon gelukkig wel een foto maken van een specht en een veldmuisje. Zo leuk om deze dieren te fotograferen.

De grote Picknickweide.

Op het einde wandel ik door de grote picknickweide. Een ruime en gezellige plaats om te picknicken. Er is trouwens een kleine speeltuin voor de kinderen.

Picknickweide.

Praktische tips:

  • Startplaats: Kiefhoekstraat, ongeveer 600 meter van het vakantiecentrum de lage kempen.
  • Wandelplannetje: Er is een wandelplannetje aan de startplaats.
  • Parking: Er is een grote parking bij de startplaats van het Pijnven.
  • Bewegwijzering: Je kan er bewegwijzerd wandelen. Je hebt er 3 wandelroutes. De blauwe 2,4km, oranje 6,4km of de rode route 10km.
  • Leuke tip: Je kan er ook zelf een route uitstippelen. Of via de knooppunten app op je smartphone.
  • Handige tip: Stevige wandelschoenen of regenbotten is hier zeker een must. Als het heeft geregend kan het er modderig zijn.
  • Rolstoel toegankelijk: Deze wandeling is helaas op sommige stukken niet geschikt.

Ook heel leuk:

Vorig jaar ( net voor mijn ongeluk) deed ik al eens een andere wandeling via het knooppunten netwerk van Bosland. Deze wandeling vind je hier. Met als startplaats Lommel. Deze wandeling heeft een afstand van 20km. Echt een aanrader!

Wat vond ik zelf van wandelen in het Pijnven?

Ik wandelde voldaan en vol van verbazing naar de parking. Wat was het er mooi. De prachtige bomen konden mij echt bekoren. De unieke bezienswaardigheden zoals het Three House. Een moderne boomhut waar ik zeker eens wil vergaderen. Of de mooie grote picknickweide lijkt mij zo gezellig. Het natuurdecor wisselde zich af met prachtige bomen, het grasland en de heides. Maar ook de bos paadjes konden mij zeker bekoren. Kortom deze Pijnven wandeling had alles wat ik echt zoek in een wandeling. Ben jij er al eens gaan wandelen? Wat vond je zelf van de wandeling?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.