De wandeling Geulpark en Kasteel Oost neemt je mee langs de mooiste uitzichten. Met een decor van groene bossen en een historisch kasteel waan je je echt in een prachtig stukje natuur. Ik heb daar echt genoten van deze wandeling. In de blogpost kom je dan ook meer te weten over de wandeling en de omgeving van Valkenburg.

Valkenburg een prachtige stad.

Je kent misschien wel het Sprookjes bos of de kabelbaan? Er is van alles te doen in Valkenburg. Zo kan je gezellig een dagje weg plannen met het hele gezin of met vrienden. Maar wist je ook dat je er prachtig kan wandelen? De omgeving is er prachtig en je kan er verschillende routes combineren. Om zo een langere afstand te wandelen. Wij kozen voor de rode wandeling van 3km.

Wandelroute Geulpark en Kasteel Oost Va2.

Je start aan de Geul waar je een ruime parking hebt met zicht op de vijver. Het plannetje vindt je naast de parking. De parking is helaas wel betalend. Een kleine tip, gebruik 2 euro stukken. Wij betaalden 4 euro om er 2uurtjes te staan. Wat helaas niet goedkoop is. Gelukkig maakt de omgeving en de wandeling heel wat goed.

Het wandelplannetje en de wandelroutes.

Het wandelplannetje vind je aan het begin van de parking. Je ziet er verschillende wandelingen opstaan, die een andere startplaats hebben. Drie wandelingen starten op deze plaats. Je hebt er de rode route van 3,1km, de zwarte route (afstand onbekend) en de groene route van 5,5km. De wandelroutes worden aangeduid met paaltjes met kleurtjes. Soms moet je wel eens zoeken. Zo liep ik een paaltje voorbij want het stond achter een hekje. Dat kan al eens gebeuren.

In België heb je ook kleurtjes maar deze worden met een pijltje of bolletje aangeduid. In Nederland is het net een beetje anders. Het bovenste stukje van een paal of de hele paal is geverfd in een kleur. Dat vond ik wel een beetje apart. Toen we het eindelijk door hadden viel het wel goed op. Ik kan je wel aanraden om de gpx file even te downloaden. Want anders loop je misschien wel een beetje verkeerd zoals wij…

Prachtige uitzichten.

Eens je door het poortje gaat en de baan voorzichtig oversteekt zie je de prachtigste uitzichten. In de verte zie je velden, bomen, weien en nog vele meer. Na een aantal meters stappen zie je bankjes. Waar je gezellig onder de bomen kan picknicken met uitzicht op de weien. Om daarna richting het kasteel te wandelen.

Kasteel Oost.

Je wandelt het pad op richting het kasteel. Links van je zie je dan de kasteeltuin. Je moet er wel inkom betalen om dit te kunnen zien. Het kasteel zelf dient tegenwoordig als trouwlocatie. Achter het kasteel zie je trouwens ook een prachtig park en wat diertjes. Na het kasteel wandel je richting het Schaloens voetpad, over het bruggetje en naar de drie beeldjes en de groeve.

De drie beeldjes, de Groeve en het bruggetje.

Op het einde van de Schaloens voetpad pronken drie beeldjes. De drie beeldjes met het bruggetje over het water is een mooie troef voor deze wandeling. De legende vertelt dat in opdracht van de kasteelheer de drie beeldjes zijn geplaatst. Tijdens het wandelen zie je heel wat bezienswaardigheden waaronder de groeve achter de beeldjes. De groeve valt iets minder op, het is een overblijfsel van de beroemde Krijtzee. Mensen hadden vroeger kalksteen nodig om huizen, kerken en andere gebouwen te bouwen. Zo een groeve is eens interessant om te zien. Het is trouwens een geologisch monument.

Het Schaelsbergerbos.

Al wandelend belanden we in het Schaelsbergerbos. Het bos is gelegen tussen Valkenburg, Walem en Schin op Geul. Je hebt er redelijk wat bankjes waar je even kan rusten en genieten van de omgeving. Dit hebben wij regelmatig ook gedaan. In het bos zie je trouwens verschillende monumenten.

Tijdens het wandelen zie je een monument waar een vliegtuig is neergestort. Er liggen zelfs nog overblijfselen van de mensen die er in zaten. Natuurlijk niet in tak meer. Uit respect voor de mensen hun families heb ik er geen foto’s van gemaakt. Ik vond dit wel een eye opener. Oorlog is nooit goed.

Horeca is er zeker aanwezig.

Ongeveer halverwege de route kom je een speeltuin tegen en Taverne Koetshuis. Een gezellig groot terras, waar je iets kan drinken. Ze hadden er ook heel wat alcoholvrije dranken. Bij de speeltuin kan je ook een ijsje eten wat dan weer leuk is voor de kids.

Na het terrasje wandel je verder richting het Geulpark. Deze korte wandeling heeft heel wat leuks te bieden. Je wandelt een 3,1km door een prachtige streek, in een bos en je ziet de mooiste vergezichten. Wat wil je nog meer?

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Oud Valkenburgerweg 14, 6301 Valkenburg, Nederland.
Parking:Er is een redelijke parking. Wel betalend.
Route:Geen eigen route. Volg de gpx file van Visit Zuid Limburg.
Afstand:Je wandelt een 3km. Wil je een grotere afstand? Combineer dan de andere routes.
Horeca:Ja. Taverne Koetshuis. Er is ook een speeltuin tegenover de taverne. Ideaal voor de kids.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is helaas niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must bij regenweer.

Wat vond ik zelf van de wandeling in Valkenburg?

De v2 Valkenburg is een korte wandeling die mij heeft verrast. Je ziet tijdens het wandelen heel wat bezienswaardigheden. Vooral in het buitenland vind ik cultuur toch belangrijk. Ja, voor mij was dit echt een leuke wandeling. Ondanks de vele pauzes omwille van mijn gezondheid heb ik toch genoten van de wandeling en de natuur. Tijdens het wandelen kan je regelmatig even pauze houden bij een bankje. Handig toch? om even bij te komen of je boterhammen op te eten.

Een extra troef voor deze wandeling zijn ook de vergezichten die mij konden bekoren. Even genieten en weer door wandelen. Ja zo moet het zijn. Deze wandeling is een aanrader voor jong en oud. Ideaal om te doen na een bezoekje aan het sprookjes bos of de kabelbaan.

Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je zelf van de wandeling?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

18 Reacties

 1. Linda schrijft 't op Reply

  Ik ben er pas geweest , ik vond het gebied met de kastelen nog mooier dan verwacht.

 2. Dat ziet er echt heel mooi uit! Ik ben hier lang geleden geweest, maar deze wandeling nog niet gedaan.

 3. Wat een mooie plek! Het doet bijna ‘on-Hollands’ aan. Leuk!

 4. Frederique Reply

  Ik ben er als kind geweest en het is me wel bijgebleven. Ik vond de hele omgeving erg mooi. Sindsdien helaas niet teruggeweest.

 5. Ik ga vrijwel elke jaar minstens 1 x naar Valkenburg. Een heerlijk stadje in een prachtige omgeving

 6. Nog nooit geweest, maar wat lijkt me dat een prachtige wandeling! Goede tip, ga ik onthouden.

 7. Wij zijn recent nog in Valkenburg geweest en vonden het er erg mooi, zeker voor herhaling vatbaar. Ook rondom kasteel Schaloen.

 8. Deze route lijkt me qua afstand ook prima te doen voor kinderen. Zeker ook met de speeltuin erbij. Leuk verslag!

  • Dankjewel, zeker leuk om te doen met kids. Je kan de route ook in korten. Wat ideaal is als ze nog klein zijn.

 9. Ik ben wel ooit in Valkenburg geweest, alleen hebben we toen met name een kabelbaan gepakt (nooit meer. Is niet mijn ding, maar dat ligt aan mij) en zijn we de grotten in geweest (ook niet mijn forte trouwens). Een wandeling hebben we niet gemaakt. En dat is zonde als ik zo je artikel lees en de foto’s zie. Fijne tip!

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.