Als je Schaffen hoort dan denk je aan het vliegveld, het prachtige platteland en de mooie wandelingen. Maar wist je ook dat je er prachtig kan fietsen? Als kind groeide ik er op en kon ik er uren fietsen. Vroeger kon je van Diest naar Schaffen fietsen via de Schaffensepoort. Helaas mag je onder deze poort niet meer fietsen. Maar gelukkig is er wel een andere brug waar je over kan fietsen. Deze fietsroute gaat door het prachtige boerendorp Schaffen. Echt een aanrader om alleen te doen, met je gezin of onder vrienden. Ik deed deze fietsroute vorig jaar tijdens de lockdown.

Je start deze fietsroute aan de ingang van de Halve Maan van Diest.

fietsroute Diest
Uitzicht op de Lindemolen

Ik reed over het bruggetje langs de vijvers van de Halve Maan. Daar kan je trouwens ook vissen. Zo reed ik verder naar het eerste knooppunt nummer 88. Daar begint eigenlijk je route. Onderweg passeer je een aantal leuke bezienswaardigheden zoals de Petrolpoort, een bos waar je heerlijk kan wandelen. Om daarna verder te fietsen richting de teerlingbrug. De nieuwe brug is wel leuk maar niet zo leuk als je geen goede conditie hebt. Ik ben meer te voet gegaan over de brug dan gefietst. Je hebt er trouwens bovenaan ook een prachtig uitzicht.

Daarna rijd je verder door naar Schaffen Dorp.

Als je de brug over rijd dan passeren we langs de spoorweg. Om daarna een klein stukje te rijden in Hees/Zelem. Via de Postbaan rijd je verder door naar Schaffen dorp. Onderweg passeren we het Sint Hubertusplein en de kerk. Het blijft één van de mooiste kerken die ik al heb gezien.

Het vliegveld van Schaffen.

Het vliegveld van Schaffen is hier achter.

Het vliegveld van schaffen heeft een prachtig uitzicht. Ik reed er langs en kon er toch een stukje van genieten. Het eerste stuk is helaas wat drukker door de auto’s. Maar dan rijd je door een fietsstraatje en word het gelukkig wat rustiger. Ik passeerde een prachtig bos. Waar je trouwens ook kan wandelen door het knooppuntennetwerk te gebruiken.

Wist je dit al over het vliegveld van Schaffen?

Het vliegveld van Schaffen staat bekend om de para’s en de parachutes. Als je goed kijkt zie je af en toe ook de witte bekende luchtballon in de lucht hangen. Daar springen dan parachutisten uit. In de zomer is daar af en toe ook een evenement waardoor je het vliegveld kan bezoeken. Echt heel leuk om te doen.

Bij één van de laatste knooppunten had ik nog een mooier uitzicht.

Zo had ik een prachtig uitzicht over het hele station van Diest. Dit station is geopend in het jaar 1865 en heeft 3 perrons. Doorheen de jaren is het station van Diest af en toe vernieuwd. Ik moest er natuurlijk ook een foto maken. Tot slot reed ik weer verder langs de scholen en richting de Halve Maan van Diest.

Praktische info:

Startplaats:Je vertrekt aan de Omer Vanaudenhovelaan 48, 3290 Diest. Kom je met de auto? Er is een ruime parking aan de Halve Maan. De parking is er gratis.
Knooppunten:Je kan deze fietsroute volgen via de volgende fietsknooppunten: 88, 33, 30, 31, 32, 33, 88.
Afstand:De fiets route heeft een afstand van 10,84km
Gpx file: De gpx file kan je hier onder downloaden:
Download file: Sansanlavie_Diest-schaffen-fietsroute-23-18.GPX
Horeca:Ja in Schaffen dorp heb je een restaurant.

Wat vond ik zelf van de fietsroute Schaffen?

Schaffen is één van de mooiste plaatsen om te wandelen of te fietsen. Dus de fietsroute die ik had uitgestippeld was dan eigenlijk ook geen verrassing. Je rijdt vooral op asfalt, een brug, holle wegen en fietspaden. Maar je ziet ook stukjes van het prachtige boerendorp Schaffen. Het mooiste aan deze route vond ik eigenlijk het uitzicht van het vliegveld. Dat blijft toch een prachtig uitzicht om te zien. Heb jij dit uitzicht al gezien?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

7 Reacties

  1. Ook met mijn kleine fietsje onder laptoptafel met je meegefietst Sanne en het is hier inderdaad heel erg mooi maar wel beetje ver van mij hoor. Al heb ik wel eens gewandeld in België toen ik op visite was bij vrienden en alleen eens op pad ging. Er zijn vele mooie omgevingen aldaar.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.