Vorige zondag besloot ik om te gaan wandelen op de teut in Zonhoven. Ik was er 6 jaar geleden al geweest. Maar heel veel kon ik mij niet herinneren van de wandeling. Ik weet wel nog dat het er heel mooi was met prachtige bomen, heides en zand. Vandaag laat ik je de mooiste plekjes zien van deze wandeling.

Je start op de parking van Donderslagseweg.

Het plannetje vindt je op de wandeling maar het staat op het einde van de parking. Dat is voor heel veel wandelaars niet echt duidelijk. Toen ik naar de auto ging, vroegen andere mensen aan mij waar ze het best konden starten. Ik gaf hun een hint van mijn route van 6km.

Je hebt er 2 prachtige routes.

Een blauwe route van 3,8km en de groene route van 4,3km. Jammer genoeg niet zo heel veel km’s. Maar je kan beide routes wel combineren. Of je volgt mijn wandeling met de combinatie van het begrazing gebied. Helaas mag je in dit gebied niet wandelen met een hond.

Je wandelt eerst op een prachtige bergop met heel veel zand. Zalig, toch? Het was een pittig bergje. Maar als je boven bent zie je een prachtig uitzicht van de Wijers. Je hebt er trouwens ook een verkorte route. Waardoor je onmiddellijk beland aan de Wijers.

De Teut

De Teut.

De Teut

De Teut is een prachtig natuurgebied van 1700 hectare groot. Het is het grootste natuurgebied van Midden-Limburg. Je ziet er prachtige bomen, mooie uitzichten. Maar je hebt ook de afwisseling van de duinen, heides en het bos. Het was wat zwaarder om te wandelen voor mijn voet. Maar op mijn eigen tempo ging het goed. Je kan ook dit gebied met het paard verkennen of met de fiets. Tijdens het wandelen op de Teut heb je genoeg bankjes om even uit te rusten en te genieten van de prachtige uitzichten.

Het begrazingsgebied.

De Teut

Ik volgde eerst beide kleuren van de wandeling. Maar al snel besloot ik om mijn eigen draai te geven aan deze wandeling. Als vaste lezer van Sanlavie zijn jullie dit ondertussen wel gewend. Ik besloot al snel om te wandelen in het begrazing gebied. Het gebied is toegankelijk voor wandelaars. Je moet wel afstand houden van de dieren en op het wandelpad blijven. Honden zijn verboden in dit stukje gebied omwille van de dieren. Het was er zo mooi om te wandelen en vele rustiger dan op de wandelroutes.

Praktische tips:

Startplaats:Donderslagseweg 32, 3520 Zonhoven
Afstand:6,68km
Wandelplannetje:Er is een wandelplannetje bij de startplaats.
Parking:Er is een redelijke parking bij de startplaats.
Bewegwijzering:Ja, groene en blauwe route. Maar ik heb er een eigen route gemaakt. Je kan mijn gpx file volgen.
Gpx file:Ja, die kan je hier onder downloaden:
Download file: Sanlavie_DeTeut_2021-02-28_10-46-35.GPX
Rolstoel toegankelijk:Deze wandeling is helaas op sommige stukken niet geschikt.
Handige tip:Honden moeten er aan de leiband.

Wat vond ik zelf van de Teut?

De Teut

De Teut is een prachtige omgeving om te wandelen. De duinen waren soms wel een beetje een challenge voor mij en mijn voet. Maar dat was juist goed. Ik had tijdens het wandelen. Niet zoveel last van mijn voet. De afwisseling van wandelpaden, een klein beetje asfalt en de duinen vond ik erg leuk. Maar de natuur kon mij nog meer bekoren. De prachtige bomen, de heides, de Wijers en de duinen zijn zo mooi. Het begrazing gebied vond ik een leuke toevoeging aan de wandeling. Deze wandeling is echt een aanrader voor elke wandelaar. Als je geluk hebt zie je misschien ook wel de dieren die er zitten. Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je zelf van de omgeving?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

2 Reacties

  1. Nice!! Ik ben letterlijk twee weken geleden nog gaan wandelen daar tijdens het warme weekend 🙂 Vond het ook écht de moeite, het voelde soms als wandelen in een savanne 🙂

  2. Een van de mooiste stukken natuur in Limburg, naar mijn smaak! Aan de andere kant van de E314 ligt de Ten Haagdoorn heide, een vergelijkbaar natuurgebied, maar met minder vennetjes denk ik. Daar ben ik tot nu toe alleen met de fiets geweest.

    Je weet echt wel pareltjes te vinden in ons landje 😊 Ik kijk regelmatig op je blog om te zien of er een nieuw verhaal opduikt, om zo virtueel een beetje met je mee te reizen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.