De Rammelaars in Ham is een prachtig natuurgebied in Ham. Je hebt er een paar bewegwijzerde routes met kleuren. Deze routes vind je terug aan het Natuurhuis (bezoekerscentrum van het Natuurpunt), in een handige folder. Die je gewoon kan gebruiken tijdens het wandelen. Het natuurhuis is niet altijd open. Ik heb toen het laarzenpad (rode bewegwijzering) gevolgd van 2,50km.

Deze wandeling deed ik wel al een paar jaar geleden. Ik vertel je over deze wandeling omdat deze wandeling in het natuurgebied De Rammelaars mij heel hard bij gebleven is.

Extra informatie:

Startplaats:Zwartenhoekstraat, 3945 Ham. Parkeren aan het natuurhuis de Rammelaars.
Duur:Minder dan 45 minuten.
Afstand:2,50km, rode bewegwijzering.
Extra tip:Honden aan de leiband.

Ik parkeerde mijn auto op een mooie zondag aan het natuurhuis van de Rammelaars in Ham.

Toen wandelde ik al snel naar het natuurhuis om daar wat informatie vast te krijgen. Die dag was het bezoekerscentrum van het natuurpunt helaas gesloten. Maar aan het bord (toen toch) zag ik een paar folders liggen. Ik koos al snel voor een hele korte route. Dat vond ik helaas toen wel jammer. Maar dat kwam omdat ik eerst het natuurgebied niet vond en maar toertjes rond reed met de auto.

De Rammelaars

De Rammelaars was op sommige stukken wel heel modderig en vochtig.

Je wandelt er vooral een beetje op asfalt, smalle paadjes, holle wegen en langs een beek. Zo kom je zelfs terecht in een grote wei. Vanaf daar vond ik deze wandeling niet zo heel goed aangeduid. Maar het was er echt wel prachtig, ideaal om er foto’s van te maken.

De Rammelaars

Op een gegeven moment stond ik zelfs oog in oog met een paard. Ik kon het gewoon zachtjes aaien. Maar dat durfde ik eigenlijk niet. Ik liep stilletjes door, want je weet maar nooit. Zo dacht ik eerst dat ik in hun wei was beland. Maar dat was natuurlijk niet zo.

Onderweg zie je ook regelmatig driehoekjes. Daar op staat dat het in sommige gebieden bij regenweer of na regenweer nogal nat kan zijn. Waardoor je een beetje kan uitschuiven. Draag dan vooral laarzen en als het te nat is kan je gewoon beter terug draaien.

De Rammelaars

Tijdens het wandelen zie je ook een paar bruggetjes.

Als je deze bruggetjes betreed zie je links en rechts de prachtige natuur. Overal zag je boomstammen liggen of hekjes staan waar je langs moest. Bij sommige stukjes moest ik wel een beetje voorzichtig zijn maar dat maakte het net zo leuk. Ik hou wel van een beetje avontuur tijdens het wandelen.

Het gebied is zo mooi en je kan gewoon wandelen op de smalle wandelpaadjes. Links en rechts zie je dan weer de mooie natuur en de prachtige bomen.

Natuurlijk heb ik ook een paar foto’s gemaakt van de prachtige omgeving. Kijk je mee?

De Rammelaars
De Rammelaars
De Rammelaars
De Rammelaars
De Rammelaars
De Rammelaars

Wat vond ik zelf van deze wandeling en de omgeving?

De wandeling:

Ik koos toen maar voor een route van 2,50km en daar had ik al snel spijt van. Dat was natuurlijk veel te kort om te wandelen in zo een prachtig natuurgebied. Dit jaar wil ik er graag terug gaan wandelen. Maar dan misschien wel een langere route maken.

De omgeving:

De omgeving was echt verrassend. Ik zag toen nog heel veel groen, bruggetjes, prachtige bomen en een paard. Dus ja deze wandeling is mij bij gebleven om het paard maar ook om dit natuurgebied. Wat vond je zelf van de omgeving van de Rammelaars?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.