Bokrijk is een prachtig park om te bezoeken. Je kan er fietsen door het water of wandelen. Het Arboretum bezoeken met de prachtige planten en bloemen. Je hebt er voor de kids een heerlijke speeltuin. Gezellige zomerbars waar je eentje kan drinken met vrienden. Maar wij bezochten het openluchtmuseum. Vandaag kom je meer te weten over het openluchtmuseum.

Bokrijk openluchtmuseum.

Het openluchtmuseum in Bokrijk neemt je terug mee in de tijd. Je hebt er verschillende museum delen zoals bijvoorbeeld de kempen, waar je vooral ambacht ziet. Het mooie Haspengouw. Er lopen verschillende figuranten rond die je wat meer info geven. Zo zagen we een schooltje in het jaar 1919. Toen waren de meesters super streng. Je moest antwoorden met meester en dank u zeggen. De leerkracht sliep vroeger in het schooltje. Je had er een aparte woongedeelte. Je ziet ook een slaapkamer. Het viel mij op dat de bedden toen zo klein waren. Er lag ook een krant van het jaar 1919. Wat is de Vlaamse taal toch vooruitgegaan. Vroeger praatte de mensen meer dialect dan nu. In sommige gemeentes zal je het nog horen. Maar tegenwoordig spreken we vooral abn.

De sixties vond ik eigenlijk het leukste.

Je gaat terug naar de jaren 60. Zo krijg je verschillende decors te zien van uit de jaren 60. Zoals een kapperszaak met de prachtige kleuren, vooral oranje zag je toen. Een woondecor uit de jaren 60. Ik herkende een paar dingen zoals het oude speelgoed, de tv’s en de oude radio’s. Op een gegeven moment zag ik ook een roze keuken. Ik vond het zo leuk om te zien. Je zag er ook het verschil tussen een keuken uit de jaren 50 en 60. De kleuren vielen mij echt op. Je wordt er zelf vrolijk van. Retro stijl is trouwens nooit echt weg geweest. Zo zie je de old timers nog steeds rond rijden. De oude auto’s zijn dikwijls mooier en gemakkelijker om te onderhouden dan de nieuwe auto’s. Van daar uit gingen we naar de kempen.

De kempen.

In de kempen zagen we heel veel ambachten stielen. Kregen we ook extra uitleg over rijk en arm. Eigenlijk is er niet zoveel verschil met vroeger. Sommige ambachten worden nu nog steeds uitgeoefend. Ik vond het jammer dat volwassenen niet kunnen deelnemen aan activiteiten. Kinderen kunnen zich er heerlijk uitleven door vogelhuisjes te bouwen, potten bakken en een grote speelhal. Als laatste bezochten we nog Oost- en West-Vlaanderen.

Oost- en West-Vlaanderen.

Na een stukje te wandelen door een bos met een paar kapelletjes, zie je al snel Oost- en West-Vlaanderen. Je ziet de mooie huisjes, de prachtige landgoederen en een brugje waar je prachtige foto’s kan maken.

Extra info:

Het openluchtmuseum is open van 10u tot 18u. Gesloten op maandag. Volwassene betalen 12,50€, 60+ betalen 10,50 en kinderen van 3 jaar tot 12jaar betalen 2 euro. Reserveer tijdig je ticket. In de binnenruimtes draag je een mondmasker, buiten alleen als het te druk is. Check even de regels voordat je gaat. Meer info vind je hier.

Gps: Bokrijklaan 1, 3600 Genk. Je hebt er trouwens een ruime parking. Een dagticket voor de parking kost je 5 euro. Bokrijk is ook bereikbaar met het openbaar vervoer.

Wat vond ik zelf van het openluchtmuseum?

De sixties vond ik persoonlijk het leukste. Je ziet de tijd vooruitgaan en dat veel dingen terug komen. Zoals de kleding of speelgoed. De sixties is eigenlijk blijven hangen. Het wordt ook wel eens retro genoemd. Ik vond het ook wel interessant om terug in de tijd te gaan. Je ziet ook verschillende ambachten. Kant klossen vond ik wel enorm interessant. Je kreeg onmiddellijk een mindfulness gevoel. Kortom in het openluchtmuseum kan je een hele leuk dag beleven met vrienden, het gezin of kinderen. Ben jij er al geweest?

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

16 Reacties

 1. Leuke trip inderdaad. Terug in de tijd is altijd leuk.. Nostalgische items hebben iets spannends vind ik.

 2. Vroeger als kind vaak geweest met schooluitstapjes! Ik heb daar als een manneke van 7 jaar ofzo nog brood gebakken in één van die oude bakkershuizen haha! Ik kom er nog wel eens, maar dan eerder om rond het domein wat te wandelen (meestal ook Kiewit-Bokrijk-Kiewit). Altijd de moeite!

 3. OH, die keuken! Geweldig, die zou ik zo ook willen hebben. Ik kende alleen het openluchtmuseum in Arnhem, maar deze lijkt me nu ook leuk.

  • Deze is ook leuk. Echt een aanrader om te doen. En die keuken zou ik ook wel willen 😉

 4. Lindaschrijfthetop Reply

  Ik ben er zelf met het gezin geweest. Ik vond het vooral leuk om het aan de kinderen telaten zien. Heel erg leerzaam.

  • Ja hé, is leuks voor de kids. Maar als je volwassene leer je ook wat bij.

 5. Wat ziet het er prachtig uit! Ik hou van geschiedenis en vooral wanneer je het gevoel hebt dat je je waant in vroegere tijden. Dat retro keukentje ziet er trouwens zooo leuk uit!

 6. Ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me wel een leuk uitje!

 7. We wonen eigenlijk vlakbij (Maastricht) en dit is toch erg leuk, leuker dan ik had verwacht en dat komt door jou, Sanne! Ik ga zo direct even kijken en een datum prikken. Dank je wel voor deze tip!

  • Hoi Gabrielle, Bokrijk ligt in België en inderdaad niet zo ver van Maastricht.
   Veel plezier alvast.

 8. Mieke | Miek's Mind Reply

  Leuke trip om eens te ondernemen. Ik ben er als kind volgens mij ooit geweest, kan het me alleen niet zo herinneren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.