Op een mooie dag besloot ik al snel om de Alsbergwandeling te doen. Deze wandeling neemt je mee onder de zwevende trap. Je weet wel die beroemde Vlooybergtoren uit de serie “Callboy’s”. Natuurlijk was ik nieuwsgierig geworden naar de zwevende trap. Wat vond ik zelf eigenlijk van de wandeling? Dat ontdek je allemaal in deze nieuwe blog.

Deze knooppunten Alsbergwandeling begint aan Huize Hageland.

Alsbergwandeling

Ik parkeerde al snel mijn autootje op de parking van Huize Hageland. Daar vind je trouwens nog meer wandelborden. Je kan kiezen uit 3 bestaande wandelingen. Of een wandeling uitstippelen via het knooppunten netwerk Hagelandse Heuvels. Je vindt op het wandelplannetje ook de knooppunten van de Alsbergwandeling.

De Pastorie werd gebouwd in de 17e eeuw. In 1974 werd de pastorie een beschermd monument. Daarna kreeg het gebouw de naam Huize Hageland. Er is nu een toeristische dienst en museum gevestigd in het gebouw.

Ik wandelde een stukje verder en zag een prachtig graanveld. Met daar tussenin een aantal klaprozen. Bij dit veld hangt trouwens een waarschuwingsbordje. Je mag er niet tussen staan om foto’s te nemen!

Na een bergje zag ik in de verte al de unieke Vlooybergtoren.

Alsbergwandeling

Ik zag al verschillende mensen de toren bezichtigen. Je moet namelijk wat geduld hebben om in de verte een foto te maken van de toren. Toen ik eindelijk naar boven kon. Zag ik een adembenemend uitzicht. Je ziet de landbouwakkers, weien en het dorp in de verte. Het uitzicht is het wachten wel waard. Maar toen ik onder was stopten er verschillende mensen met de auto om er foto’s van te nemen.

Wil je er mooie foto’s van maken? Ga dan zeker niet in het weekend. Of je moet heel vroeg opstaan.

De Vlooybergtoren is een unieke toren. Hij is enorm populair geworden door de beroemde scene uit de serie “Callboys”. De toren is 20 meter lang en 11 meter hoog. Bovenaan zie je een adembenemend uitzicht. Je ziet er de velden, natuur en nog vele meer.

Na de Vlooybergtoren begon ik terug aan de Alsbergwandeling.

Tijdens de wandeling zie je de mooiste uitzichten van de brede Vallei en Tielt. Je wandelt op een gegeven moment ook langs de graanvelden. Zo mooi om te zien. Ideaal om er nu foto’s van te maken. Onderweg zag ik ook nog een kappel.

Het Walenbos een prachtig stukje natuur.

Het Walenbos is prachtig om in te wandelen. Het bos is 500 hectare groot. Sommige delen van het bos zijn heel oud. Toen ik er wandelde vond ik de bomen zo mooi. Een paar jaar geleden ben ik er al eens gaan wandelen. Daar had ik ook een blogpost over geschreven. Die kan je hier na lezen. Dat is trouwens ook een hele mooie wandelroute die je meeneemt door Tielt-Winge.

Sint-Martinus kerk.

De Sint-Martinus kerk is een prachtig stukje geschiedenis om te zien. Door de eeuwen heen is deze kerk al eens gerestaureerd. In de 17e eeuw zelfs al het dak. Echt een prachtig gebouw om te zien. Ik wandelde terug richting de parking en mijn autootje.

Sint-Martinus kerk
Sint-Martinus kerk

Praktische tips:

  • Startplaats: Je vindt de route en het adres van de startplaats op de website van Toerisme Vlaams Brabant.
  • Wandelplannetje: Er is een wandelplannetje aan de startplaats.
  • Parking: Er is een kleine gratis parking bij de vertrekplaats Huize Hageland.
  • Bewegwijzering: De wandeling is niet bewegwijzerd maar je volgt de knooppunten van het wandelnetwerk Hagelandse Heuvels. Voor 9 euro kan je trouwens ook een kaart kopen van dit wandelnetwerk.
  • Leuke tip: Je kan er ook zelf een route uitstippelen. Of via de knooppunten app op je smartphone.
  • Handige tip: Stevige wandelschoenen is zeker een must als je alles uit je wandeling wilt halen. Honden moeten aan de leiband.
  • Rolstoel toegankelijk: Deze wandeling is helaas op sommige stukken niet geschikt.
Alsbergwandeling

Wat vond ik zelf van de Alsbergwandeling?

Ondanks dat deze wandeling maar 6,5km is heeft het heel veel troeven. De Alsbergwandeling neemt je mee langs de mooiste uitzichten, prachtige gebouwen en natuurlijk ook de unieke zwevende toren. In de zomer zie je een prachtig klaprozen veld. Daar kan je echt even wegdromen van al dat moois. Het einde van de wandeling had een pittig bergje naar omhoog. Maar dat maakte deze wandeling nog leuker. Echt een aanrader voor jong en oud. Ben jij er al gaan wandelen? Wat vond je zelf van de Vlooybergtoren?

Haal meer uit je wandel leven door Sanlavie te volgen op facebook, instagram en twitter.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.