Al wandelend ontdekken we Zelem en Diest. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten, kijkhutten, vogels en nog vele meer. Je wandelt een afstand van maar liefst 11km. Op een paar uurtjes wandel je al snel in een prachtige streek. In deze blogpost kom je meer te weten over de wandeling in Zelem en Diest.

Je vertekt aan het Sint-Jansberg klooster van Zelem.

We parkeren onze auto aan het Sint-Jansberg klooster. Trekken onze wandelschoenen aan en vertrokken richting de Sint-Jansberg. De Sint-Jansberg is een rustgevend stukje natuur in Zelem. Zodra je de poort binnen wandelt. Waan je je helemaal in een andere sfeer. Het is er zo rustig en je komt bijna niemand tegen tijdens het wandelen. Het bos is niet zo heel groot en dat hoeft ook niet. Na een paar km’s wandelen zagen we opeens een blauwe pijl. Natuurlijk waren we nieuwsgierig geworden zoals iedere wandelaar.

De prachtige kijkhut en het mysterieuze blauwe pijltje.

Het blauwe pijltje nam ons mee naar een prachtig stukje natuur. Je wandelt het bos naar beneden via een smal wandelpaadje. In de verte zie je al een mooi uitzicht van het Gorenbroek en een kijkhut. Wij wandeln nog verder naar beneden richting de kijkhut. Het wandelpad bij de kijkhut was wel een leuk avontuur. De boomstammen liggen niet echt stevig vast, dus wees er voorzichtig.

Daarna wandelen we terug richting het centrum van Zelem. Het blauwe pijltje was opeens verdwenen. Ik vermoed dat ze in Zelem een nieuwe route aan het maken zijn. Ik hoop dat we ze snel kunnen bewandelen. Al snel kom je aan in het centrum van Zelem. Je wandelt langs het prieeltje richting het Rotbroek.

Het Rotbroek.

Het Rotbroek is het overgangsgebied tussen de Vallei van de zwarte beek, het Zwart water en de Demervallei. In sommige periodes kan je er helaas niet wandelen omdat het te modderig is. Dan word het natuurgebied ook afgezet met lint. We wandelen het gebied in richting een poortje. Daar is een mooi stukje natuur. Je wandelt er door en rechts zie je een beekje. Het geeft je een Ardennen gevoel.

Het Webbekomsbroek.

Tot slot wandel je richting het Webbekomsbroek. Het Webbekomsbroek is 240ha groot. Je kan er heerlijk in wandelen. Zo zie je er weides, een visvijver, kijkhutten en heel veel vogels. Je kan er ook verschillende wandelroutes volgen. Waardoor je langer kan wandelen dan deze 11km. Op het einde wandel je terug richting het Sint-Jansberg klooster van Zelem.

Overige fotogalerij van de wandeling in Zelem en Diest:

Praktische informatie:

Startplaats:Gps: Sint-Jansbergstraat 9 in Zelem. Je start aan aan het Sint-Jansbergklooster.
Parking:Er is een parking aan het Sint-Jansbergklooster.
Route:Eigen route. Volg de gpx file.
Afstand:Je wandelt iets meer dan 11km in een prachtige omgeving.
Horeca:Ja, de posterij in Zelem.
Rolstoel-toegangkelijk:Deze wandeling is niet geschikt.
Extra info:Honden moeten er aan de leiband. Stevige wandelschoenen of regenlaarzen zijn echt een must bij regenweer.

De gpx file vind je hieronder:

Download file: Sanlavie_ZelemDiest_2022-03-13_10-01-57.GPX

Wat vond ik zelf van deze wandeling?

Ik kom altijd tot rust op de Sint Jansberg in Zelem. Deze wandeling heeft verschillende kijkhutten en dat vond ik eigenlijk wel heel leuk. Het is geen zware wandeling maar eerder een ontspannende wandeling. Je wandelt op wandelpaden, gras en een beetje asfalt. Er is meer dan genoeg afwisseling tijdens het wandelen. De wandeling is een aanrader voor iedere natuur liefhebber.

Haal meer uit je wandel leven door Sanlavie te volgen op facebook, instagram en twitter.

Schrijver, Creatieve persoon, wandelaar en geniet graag van het leven.

8 Reacties

  1. Ziet er een mooie wandeling uit, ideaal met dit mooie weer, in een steek die ik eigenlijk niet ken.

  2. Wat een duidelijke omschrijving van de route. Het Ardennen gevoel spreekt me wel aan en dat het een ontspannen wandeling is ook. Dankjewel voor je blog!

  3. Wat een heerlijke foto’s zitten er tussen! Sinds wij een hond hebben geniet ik echt zoveel meer van dit soort wandelingen. Over een maandje gaan we naar de veluwe, ook onwijs veel zin in!

  4. Lindaschrijft ' t op Reply

    Het Ardennenn gevoel spreekt me erg aan, ik zou er wel een wandeling willen maken.

  5. Wat een prachtige foto van het vogeltje. Ik vraag mij dan meteen af wat voor vogel het is. Gek genoeg ben ik dol op de natuur en het groen maar maak ik veel te weinig een mooie wandeling. Ik kies dan toch eerder voor lopen door een (Vesting)stadje. En dat terwijl we vroeger echt wel wat wandelplekken ontdekten. Jammer eigenlijk dat we dat niet meer doen. En jouw artikel is dus een goede ‘trigger’.

  6. Wat een prachtige omgeving. Van deze plaatsnamen had ik nog nooit gehoord.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.